Statische IPv6 adres configureren op CentOS 8

Introductie

Er zijn verschillende manieren om een netwerkinterface te configureren. In dit artikel leer je hoe je een netwerkconfiguratie kunt wijzigen van een DHCP (dynamisch) IP-adres naar een statisch IP-adres. In deze tutorial behandelen we de statische IPv6 configuratie op CentOS 8.

Vereisten

• Een Cloud VPS of Dedicated Server met CentOS 8 installatie.
  • Je moet ingelogd zijn via SSH als sudo of root gebruiker. In deze tutorial gaan we ervan uit dat je als sudo gebruiker bent ingelogd.

Stap 1: Log in met SSH

Je moet met SSH ingelogd zijn als sudo of root gebruiker. Lees dit artikel voor instructies als je niet weet hoe je via SSH verbinding kunt maken met de server.

Stap 2: Vind de actieve netwerk interface

clear && echo $(ip -o -4 route get 8.8.8.8 | sed -nr 's/.*dev ([^\ ]+).*/\1/p')

Stap 3: Configureer de netwerkinterface

In dit voorbeeld is onze netwerkinterface ens18 met de volgende netwerkgegevens:

IPv6 = 2a00:7b80:452:3000::231
Netmask = /48
Gateway = 2a00:7b80:452::1

In ons artikel gebruiken we de netwerkinterface ens18 en de servergegevens daarboven. Jouw servergegevens kunnen afwijken van dit artikel. Bovendien kan de netwerktinterface een andere naam bevatten. Gebruik de netwerkinterfacenaam die je in stap 2 hebt gegenereerd.

Bewerk jouw netwerkconfiguratiebestand.

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ens18

Het moet vergelijkbaar zijn met deze configuratie.

DEVICE="ens18"
ONBOOT="yes"
BOOTPROTO="none"
TYPE="Ethernet"
IPADDR="185.62.56.31"
NETMASK="255.255.255.0"
GATEWAY="185.62.56.1"
DNS1="89.207.128.252"
DNS2="89.207.130.252"
NM_CONTROLLED="NO"

Voeg de onderstaande regels toe in het configuratiebestand.

IPV6INIT="yes"
IPV6_AUTOCONF="no"
IPV6_DEFROUTE="yes"
IPV6_FAILURE_FATAL="no"
IPV6ADDR="2a00:7b80:452:3000::31/48"
IPV6_DEFAULTGW="2a00:7b80:452::1"

Pas de wijzigingen toe.

sudo systemctl restart network.service

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt nu een statische IPv6-adres geconfigureerd voor CentOS 8. Als je een statische IPv4-adres wilt configureren voor CentOS 8, dan kun je dit artikel doornemen.