Leer hoe je via SSH verbinding kunt maken met je server

Introductie

Al onze Linux servers zijn voorzien van een SSH login waarmee je externe verbinding kunt maken met jouw server voor administratieve taken. SSH staat voor Secure Shell and is the standaardtool voor remote toegang tot Linux servers.

Vereisten

Om in te loggen met SSH heb je de volgende gegevens nodig:

– IP-adres van je server.
– Gebruikersnaam: dit is bijna altijd root, tenzij je de gebruikersnaam heb gewijzigd na de oplevering.
– Wachtwoord: dit is het wachtwoord die wij aan jouw server hebben toegekend, tenzij je het hebt gewijzigd na de oplevering.

Je kunt deze gegevens vinden onder tab diensten in jouw klantenpaneel. Klik op de server waarvan je de gegevens wilt zien.

SSH client

Je hebt verschillende soorten SSH client software beschikbaar. Wij raden PuTTY aan voor Windows gebruikers en voor MacOS of Linux gebruikers raden we OpenSSH aan, die overigens al standaard is ingesteld op de meeste systemen.

Log in met Putty (Windows)

Download PuTTY en voer deze uit.
Vul in het configuratieescherm het ipadres of de hostnaam van jouw server, klik vervolgens op “Open”.

PuTTY Configuration

Als dit de eerste keer is dat je verbinding probeert te maken tot de server dan zie je de onderstaande waarschuwing. Klik op “Yes” .

PuTTY Security Alert window

Op het volgende scherm vul je de gebruikersnaam in (1), druk op”Enter”, vul het wachtwoord in (2) en druk op “Enter”. Het is normaal dat je het wachtwoord niet ziet, maak je daarom geen zorgen.

PuTTY Welcome screen

Nadat je klaar bent krijg je nu een prompt te zien (3). Je kunt nu alle commado’s invullen die uitgevoerd moeten worden op de server op deze prompt.

Log in met OpenSSH (macOS and Linux)

De OpenSSH software wordt geleverd met de server en client software. Wij maken gebruik van de OpenSSH client software hetgeen staat voor ssh, dit is een command0-line tool.

Open een Terminal en typ vervolgens:

ssh [email protected]

Vervang x.x.x.x met het ip-adres van je server. Als dit de eerste keer dat je verbinding probeert te maken tot deze server dan zie je de onderstaande waarschuwing:

The authenticity of host 'x.x.x.x (x.x.x.x)' can't be established. RSA key fingerprint is SHA256:wwqtLW0csor4rv9jyhWqhS/BQiBRLtebL2mdECzggGg. Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

Druk op”yes” je wordt hierna gevraagd op een wachtwoord in te vullen. Vul het wachtwoord in en druk “Enter” je ziet nu een commando prompt. Je kunt alle commando’s invoeren die op deze servers uitgevoerd moeten worden.