Statische IP configuratie op Ubuntu 16.04

Introductie

Je kunt op twee manieren een netwerk configuratie aan een apparaat toewijzen op het net. Dit kan een DHCP of statische toewijzing zijn. DHCP is meestal als standaard ingesteld. Statische configuraties hebben meestal IP adressen nodig maar ook dns resolvers en routing. In deze tutorial leggen we uit hoe je een statische configuratie op Ubuntu 16.04 kunt uitvoeren.

Vereisten

• Een VPS of Server met Ubuntu 16.04.
  • Je moet ingelogd zijn met SSH als sudo of root gebruiker. In deze tutorial gaan we ervan uit dat je bent ingelogd als sudo gebruiker.

Stap 1: Log in via SSH

Log via SSH in als sudo gebruiker. Mocht je niet weten hoe je moet inloggen dan kun je dit artikel lezen voor instructies.

Stap 2: Vind een actieve netwerkinterface

clear && echo $(ip -o -4 route get 8.8.8.8 | sed -nr 's/.*dev ([^\ ]+).*/\1/p')

Stap 3: Configureer de netwerkinterface

In ons voorbeeld is de netwerkinterface ens18 met de onderstaande netwerk gegevens:

IPv4 = 185.62.56.69
Netmask = 255.255.255.0
Gateway = 185.62.56.1
DNS 89.207.128.252, 89.207.130.252

Jouw servergegevens en netwerkinterface zullen anders zijn dan de gegevens die zijn gebruikt in dit artikel. Gebruik de netwerkinterfacenaam die je in stap 2 hebt gegenereerd.

Pas het onderstaand netwerkconfiguratiebestand aan.

sudo nano /etc/network/interfaces

Vervang de volgende regels

auto ens18
iface ens18 inet dhcp

Met de volgende regels om statische IPv4 in te schakelen voor jouw Ubuntu 16.04

auto ens18
iface ens18 inet static
 address 185.62.56.69
 netmask 255.255.255.0
 gateway 185.62.56.1
 dns-nameservers 89.207.128.252 89.207.130.252

Pas de wijzigingen toe door het onderstaande commando uit te voeren.

sudo systemctl restart networking.service

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu een statische IPv4-adres geconfigureerd voor jouw Ubuntu 16.04 besturingssysteem.