Statische IP configuratie op Ubuntu 16.04

Estimated reading time: 1 min
In dit artikel

Introductie

Je kunt op twee manieren een netwerk configuratie aan een apparaat toewijzen op het net. Dit kan een DHCP of statische toewijzing zijn. DHCP is meestal als standaard ingesteld. Statische configuraties hebben meestal IP adressen nodig maar ook dns resolvers en routing. In deze tutorial leggen we uit hoe je een statische configuratie op Ubuntu 16.04 kunt uitvoeren.

Om te beginnen bewerk je eerst het bestand /network/interfaces:

sudo nano /etc/network/interfaces

Verwijder vervolgens‘’dhcp line’’ en voeg jouw eigen IP adres, netmask, gateway, en dns nameserver toe.

auto ens160
    iface ens160 inet dhcp
    iface inet static
    address 192.168.100.50
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.100.1

Voeg ook de Snel.com DNS servers toe:

dns-nameserver 89.207.128.252 89.207.130.252

Als je het systeem opnieuw wilt starten kun je het volgende commando uitvoeren:

reboot

Je kunt ook de netwerk interface herstarten als je het systeem niet opnieuw wilt opstarten:

sudo /etc/init.d/networking restart

Je bent kunt nu de statische IP adressen die je zojuist hebt ingesteld gebruiken.