Statische IP Configuratie op Debian 7

Introductie

Er zijn twee manieren om een netwerkconfiguratie toe te wijzen aan een apparaat op het net. Dat kan met DHCP of statische toewijzing. DHCP wordt ingesteld als standaard. Statische configuraties hebben meestal IP-adressen nodig. In deze tutorial leer je hoe je een statische IP kunt configureren op Debian 7.

Vereisten

• Server met Debian 7.
  • Je moet ingelogd zijn met SSH als sudo of root gebruiker. In deze tutorial gaan we ervan uit dat je bent ingelogd als sudo gebruiker.

Stap 1: Log in via SSH

Log via SSH in als sudo gebruiker. Mocht je niet weten hoe je moet inloggen dan kun je dit artikel lezen voor instructies.

Stap 2: Vind een actieve netwerkinterface

clear && echo $(ip -o -4 route get 8.8.8.8 | sed -nr 's/.*dev ([^\ ]+).*/\1/p')

Stap 3: Configureer de netwerkinterface

In ons voorbeeld is de netwerkinterface eth0 met de onderstaande netwerk gegevens:

IPv4 = 192.168.0.100
Netmask = 255.255.255.0
Gateway = 192.168.0.1
DNS 89.207.128.252, 89.207.130.252

In ons artikel gebruiken we netwerkinterface eth0 en de gegevens die hierboven omschreven zijn. Jouw servergegevens en netwerkinterface zullen anders zijn dan de gegevens die zijn gebruikt in dit artikel. Gebruik de netwerkinterfacenaam die je in stap 2 hebt gegenereerd.

Wijzig onderstaand netwerkconfiguratiebestand.

sudo nano /etc/network/interfaces

Configureer eth0.

auto eth0
iface eth0 inet static
 address 192.168.0.100
 netmask 255.255.255.0
 gateway 192.168.0.1
 dns-nameservers 89.207.128.252 89.207.130.252

Voer het onderstaande commando uit zodat de wijzigingen worden toegepast.

sudo /etc/init.d/networking restart

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu een statische IPv4 adres geconfigureerd op jouw Debian 7 besturingssysteem.