E-mailaccounts toevoegen aan Microsoft Outlook

Geschatte leestijd: 5 min

In dit artikel leggen we uit hoe je e-mailaccounts kunt toevoegen aan Microsoft Outlook

Het kan een uitdaging zijn om orde op zaken te houden wanneer je meerdere e-mailaccounts hebt, vooral als je merkt dat je met verschillende e-mail-apps moet schakelen. Als je Outlook van Microsoft 365 al gebruikt, bijvoorbeeld voor je Outlook.com e-mailadres, is het goede nieuws dat je in Outlook je Snel.com e-mail en andere e-mailaccounts kunt toevoegen als extra mailboxen, zodat je je verschillende e-mailaccounts op één plek kunt organiseren. In deze handleiding worden de stappen beschreven om andere e-mailaccounts toe te voegen aan Microsoft 365 Outlook.

Voordat je begint

• Outlook kan, net als andere e-mailclients, automatisch nieuwe e-mailaccounts configureren, waardoor de installatie erg snel en moeiteloos is. Automatische configuratie werkt echter niet altijd. Deze gids bied je een uitgebreid handmatig instellingsproces om veel voorkomende problemen die zich voordoen tijdens de automatische configuratie te voorkomen.
  • Deze handleiding is speciaal geschreven voor Outlook-gebruikers die Microsoft 365 gebruiken. De hieronder beschreven *algemene* stappen werken ook voor oudere versies van Outlook. Elke schermafbeelding in deze handleiding is echter specifiek afkomstig van Microsoft 365 Outlook .
  • De stappen in deze handleiding zouden moeten werken voor de meeste e-mailaccounts. Het instellen van Outlook om te werken met e-mailaccounts die zijn ingesteld door een organisatie, zoals een werkgever, kan extra stappen vereisen die buiten de reikwijdte van deze handleiding vallen.
  • De meeste e-mailproviders ondersteunen POP3– en IMAP-protocollen om e-mailaccounts te synchroniseren met e-mailclients zoals Outlook. POP3 is een *eenrichtings* synchronisatieprotocol, terwijl IMAP een moderner, *tweerichtings* synchronisatieprotocol is. Deze handleiding gaat uit van het `IMAP`-protocol waarmee een e-mailaccount kan worden geopend vanaf verschillende apparaten en computers, waarbij de accountgegevens automatisch worden gesynchroniseerd tussen deze verschillende apparaten en computers.

Stap 1 – Zoek de configuratiegegevens van de e-mailprovider op

Met een beetje voorbereiding kom je al een heel eind en kun je deze handleiding succesvol doorlopen. E-mailproviders, zoals Yahoo en Gmail, bieden gedetailleerde instructies met de gegevens die nodig zijn om e-mailclients zoals Outlook te configureren. Verzamel de relevante configuratiegegevens voor *ieder* e-mailaccount dat je aan Outlook wilt toevoegen, waaronder:

• gebruikersnaam: dit is het e-mailadres dat is gekoppeld aan het e-mailaccount dat je gaat toevoegen, b.v. `[email protected]`.
  • wachtwoord: Dit is het wachtwoord dat je gebruikt voor het e-mailaccount.
  • protocol: In deze handleiding gebruik je `IMAP`.
  • IMAP inkomende mailserver naam: Dit is de naam van de “IMAP inkomende mailserver” van jouw e-mailprovider, b.v. `imap.jouw.provider`.
  • uitgaande mailserver: Dit is de naam van de uitgaande SMTP-mailserver van je e-mailprovider, b.v. `smtp.jouw.provider`.
  • IMAP inkomende mailserverpoort: Dit is de poort die wordt gebruikt door de IMAP inkomende mailserver, b.v. `993`.
  • poort uitgaande mailserver: Dit is de poort die wordt gebruikt door de uitgaande SMTP-mailserver, b.v. `587`.
  • IMAP inkomende mailserver-encryption: Dit is het type verbindingscodering dat wordt gebruikt door de IMAP inkomende mailserver, b.v. `SSL/TLS`.
  • Uitgaande mail-encryption: Dit is het type codering dat wordt gebruikt door de uitgaande SMTP-mailserver voor verbindingen, b.v. `SSL/TLS`.

Zoals eerder vermeld, kan je e-mailprovider de bovenstaande configuratie-informatie verstrekken.

Stap 2 – Beginnen met het instellen van de e-mail

Nu je de benodigde informatie in stap 1 hebt verzameld, kunnen we aan de slag om Outlook te configureren.

• Klik in Outlook op Bestand in het hoofdmenu om het scherm Accountinformatie te openen.

account informatie scherm in microsoft 365 outlook setup

• Klik op manage profiles.

beheer profielen scherm in microsoft 365 outlook setup

• Selecteer Email Accounts in het Mail setup dialoog venster

e-mailaccounts scherm in microsoft 365 outlook setup

Stap 3 – Creëer een nieuw e-mail profiel

In deze stap maak je een nieuw e-mailprofiel om een nieuw e-mailaccount aan Outlook toe te voegen. E-mailprofielen bevatten de informatie die Outlook nodig heeft, zodat je een bepaald e-mailaccount kunt gebruiken.

• Na stap 2 wordt het venster E-mailaccounts geopend en zie je dat het tabblad E-mail al is geselecteerd.
  • Click op Nieuw.

account toevoegen scherm in microsoft 365 outlook setup

• Er wordt een tweede venster Account toevoegen geopend met velden waarin je je naam, e-mailadres en wachtwoord worden gevraagd. Vul hier nog niets in aangezien deze velden worden gebruikt voor automatische configuratie die – zoals eerder vermeld – niet altijd werkt.
  • Selecteer in plaats daarvan de optie `Handmatige installatie of extra server-typen`, waardoor de velden voor naam, e-mailadres en wachtwoord grijs worden weergegeven.

account type scherm in microsoft 365 outlook setup

• klik op volgende.
  • Selecteer POP of IMAP in het scherm Kies je account-type.

• klik op volgende.

Stap 4 – De basisconfiguratie doorlopen voor het nieuwe e-mailprofiel

Nu kun je de informatie die je in stap 1 hebt verzameld toevoegen aan het nieuwe Outlook-e-mailprofiel.

• Na stap 3 krijg je dit scherm te zien.

e-mailaccount configuratiescherm in microsoft 365 outlook setup

• Onder Gebruikersinformatie:
    • Typ je naam in het veld Uw naam.
    • Voer je e-mailadres in het veld E-mailadres in.
  • Onder het gedeelte Server informatie:
    • Selecteer `IMAP` in het vervolg-keuzemenu Account type.
    • Typ de naam van de IMAP-server voor inkomende e-mail van je e-mailprovider in het veld Inkomende e-mailserver.
    • Typ de naam van de uitgaande mailserver van je e-mailprovider in het veld Uitgaande mailserver (SMTP).
  • Onder het gedeelte **Inloggegevens**:
    • Voer je e-mailadres in het veld Gebruikersnaam in.
    • Voer het wachtwoord van je e-mailaccount in het veld Wachtwoord in.
    • Zorg ervoor dat het selectievakje Wachtwoord onthouden is ingeschakeld.
  • Klik op Meer instellingen.

Stap 5 – Geavanceerde configuratie instellen voor het nieuwe e-mailprofiel

• Na stap 4 wordt een derde venster Internet-e-mailinstellingen geopend.
  • Het tabblad Algemeen is al geselecteerd en aangevuld met jouw e-mailadres. Op dit tabblad hoef je geen aanvullende informatie toe te voegen.
  • Selecteer het Outgoing Server tabblad.
  • Selecteer de optie `Mijn uitgaande mailserver (SMTP) vereist authenticatie`, waardoor de “gebruik dezelfde instellingen als inkomende mail server” optie wordt uitgelicht. Hou de “gebruik dezelfde instellingen als mijn inkomende mail server” optie geselecteerd.
    `Gebruik dezelfde instellingen als mijn inkomende mailserver` optie. Laat de optie `Gebruik dezelfde instellingen als mijn inkomende mailserver` aangevinkt.

• Selecteer het tabblad Geavanceerd.
  • Het configuratiegedeelte Serverpoortnummers bevindt zich bovenaan het tabblad Geavanceerd, met vooraf ingevulde poortnummerwaarden voor de velden Inkomende server (IMAP) en Uitgaande server (SMTP). De kans is groot dat deze standaardwaarden niet de juiste waarden zijn voor jouw e-mailprovider. Je kunt ze indien nodig wijzigen.

• Onder Server-poort nummers:
    • Voer het IMAP-poortnummer van de inkomende mailserver in het veld inkomende server (IMAP) in.
    • Selecteer de encryptie methode, b.v. `SSL/TLS`, uit het keuzemenu Gebruik het volgende type versleutelde verbinding onder de subsectie Inkomende server (IMAP).
    • Voer het poortnummer van de uitgaande mailserver in het veld Uitgaande server (SMTP) in.
    • Selecteer de encryptie-methode, b.v. `SSL/TLS`, in het keuzemenu. Gebruik het volgende type gecodeerde verbinding onder de subsectie Uitgaande server (SMTP).
    • De geavanceerde configuratie is nu voltooid. Klik op OK om het venster Internet-e-mailinstellingen te sluiten.

Stap 6 – Voltooi het nieuw e-mailprofiel en test het uit

• Na stap 5 keer je terug naar het scherm POP- of IMAP-account instellingen.
  • De configuratie van je nieuwe e-mailprofiel is nu voltooid.
  • klik op volgende.
  • Er wordt een nieuw venster Testaccount instellingen geopend waarin de voortgang van Outlook wordt weergegeven bij het uitvoeren van een test voor het verzenden van e-mail en een test voor het ontvangen van e-mail om te controleren of je nieuwe e-mailprofiel correct werkt.

• Als beide tests zijn geslaagd, zie je bij elke test twee groene vinkjes en kun je nu je e-mailaccount in Microsoft Outlook  gebruiken om e-mail te verzenden en te ontvangen. Klik op Sluiten om je nieuwe e-mailprofiel te gebruiken.
  • Als een of beide tests niet slagen, zie je een rode markering bij de betreffende test. De configuratie van het e-mailprofiel is mogelijk onjuist. Ga terug naar stap 1 en controleer nogmaals of je over de juiste configuratie-informatie voor jouw e-mailprovider beschikt. Als een of meer configuratie-instellingen onjuist waren, voer je stap 2 tot en met 6 opnieuw uit met de juiste configuratie-instellingen voor jouw e-mailprovider.

Ook goed om te weten over e-mailaccounts in Microsoft Outlook

Met Outlook van Microsoft 365 kun je het gebruik van meerdere e-mailaccounts samenvoegen in één applicatie. Andere configuratie stappen, zoals firewall-configuratie, kunnen nodig zijn, afhankelijk van hoe je omgeving is ingesteld. De hier beschreven stappen zouden echter voldoende moeten zijn om de meeste persoonlijke e-mailaccounts met Outlook in te stellen.