De juiste server hostnaam

Introductie

Regelmatig krijgen we de vraag; Wat moet ik als server hostnaam invoeren tijdens mijn bestelling? In dit artikel leggen we uit wat een hostnaam is en wat je moet configureren.

Wat is een hostnaam?

De server hostnaam is hoe de server binnen het netwerk wordt genoemd. De hostnaam maakt het ook mogelijk om jouw server gemakkelijk te identificeren en biedt gebruiksgemak.

Dit kan vooral handig zijn als je meerdere servers hebt in jouw klantenpaneel. Je kunt een server hostnaam dus ook zien als een ‘roepnaam’.

Hoewel een hostnaam technisch gezien een korte naam kan zijn (d.w.z. zonder het domein), raden we je aan een fully qualified domain name als hostnaam te gebruiken, aangezien vrijwel al onze OS-sjablonen die voor de installatie worden gebruikt, verschillende delen van het besturingssysteem instellen op basis van datgene wat hier ingevuld is.

Stel dat jij eigenaar bent van het domein example.com en je wilt een nieuwe server wilt installeren. Je kunt de hostnaam configureren als host.example.com.

LET OP: Tenzij je daadwerkelijk eigenaar bent van het domein example.com, gebruik dan NIET host.example.com als je hostnaam! Vervang example.com door je eigen domeinnaam!

hostname-png

Nadat je de hostnaam van jouw server hebt opgegeven wordt dit ook zichtbaar in jouw dashboard van het Snel.com klantenpaneel.

Dashboard snel.com

Wat zijn goede voorbeelden voor een server hostnaam?

Er zijn tientallen manieren om uw servers te noemen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je in het bezit moet zijn van het domein van de hostnaam die je invoert. We raden ook af om www.example.com of mail.example.com als je hostnaam te gebruiken, zelfs niet als je slechts één website op deze server wilt hosten of wanneer je alleen de e-mail van bijvoorbeeld example.com op deze server wilt afhandelen.

Onze voorkeur voor de hostnaam omvat ook het vermelden waarvoor de server wordt gebruikt. Bijvoorbeeld:

Als het een webserver is, kun je de server webserver-1.example.com of webserver1.example.com noemen. Als je meer dan 10 webservers verwacht te installeren, kun je webserver-01.example.com overwegen. Als je de voorkeur geeft aan kortere namen, is ws1.example.com ook een goede hostnaam. Als het een databaseserver is, kun je db1.example.com gebruiken. Voor een mailserver zou je mx1.example.com kunnen gebruiken.

DNS-records instellen

Weet je nog dat we je vertelden dat het domein deel van de hostnaam een domein moet zijn dat je daadwerkelijk bezit? Je moet naar het controlepaneel van je domeinprovider (of DNS-provider) gaan en een A record (en optioneel een AAAA record) maken die naar het IPv4 adres van de server (en optioneel IPv6 adres) verwijst. Het IPv4 (en optioneel IPv6 adres) van je server vind je in het Snel.com klantenpaneel.

De hostnaam wijzigen

Het wijzigen van de hostnaam vanuit het Snel.com klantenpaneel na het plaatsen van een bestelling is mogelijk, maar dit verandert de hostnaam in de OS configuratie niet. We raden je aan om de hostnaam handmatig aan te passen binnen de configuratie van het besturingssysteem of de server opnieuw te installeren na het wijzigen van de hostnaam.

Conclusie

Dit artikel helpt je bij het bepalen en instellen van een goede hostnaam.