Wat je kunt verwachten van Windows Server 2019?

Estimated reading time: 4 min

Introductie

Windows Server 2019 is nu ook beschikbaar op Snel.com. Zoals gewoonlijk heeft Microsoft ook in deze versie van Windows belangrijke updates en vernieuwingen uitgevoerd. In dit artikel kun je lezen welke nieuwe features of verbeteringen deze versie omvat.

Microsoft vestigt de aandacht op vier belangrijke features in Windows Server 2019:

1. Hybrid Cloud & Azure

Tegenwoordig is een IT-landschap zonder virtualisatie en hybrid clouds niet meer weg te denken. Daarom verbetert Microsoft in deze versie van Windows de verbindingen tussen zijn Azure-cloudplatform en Windows Server besturingssysteem. De verbinding is niet gelimiteerd tot het Admin center, je kunt met de Azure Network Adapter ook verbinding maken met de cloud computing platform van de lokale server. Verder bevat deze versie ook beter ondersteuning voor Azure Backup, File Sync, disaster recovery en alle andere Azure-diensten.

2. Linux Support

Wat deze nieuwe versie onderscheidend maakt is dat je verschillende OS-omgevingen kunt uitvoeren. Windows Server 2019 heeft het eenvoudiger gemaakt om Linux te integreren. Het ondersteunt nu ook Ubuntu, Red Hat Enterprise Linux en SUSE Linux Enterprise Server binnen afgeschermde virtuele machines. Bovendien kun je Linux distributies ook eenvoudig downloaden via de Microsoft Store.

3. Veiligheid

Windows Server 2019 biedt ook nieuwe veiligheidsmaatregelen. In deze versie vind je een nieuwe set voorzieningen voor inbraakpreventie ook wel bekend als Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP). Deze voorzorgsmaatregel monitort de server tegen malware en stopt processen die als gevaar worden gezien. Verder omvat het ook aanvalsdetectie en zero-day exploits. Een andere beveiligingsfunctie die we willen benadrukken, is de offline modus van HGS voor afgeschermde VM’s. Met deze functie kun je jouw virtuele machines inschakelen, zelfs wanneer HGS niet kan worden bereikt.

4. Storage

De nieuwe versie bevat wijzigingen in de opslag-functionaliteiten. Het bevat een geheel nieuwe functie genaamd Storage Migration Service. Met deze nieuwe functie kun je jouw servers migreren naar een nieuwere versie van Windows Server. Het zorgt ook voor een eenvoudigere migratie naar de cloud. Daarnaast is ook de opslagruimte enorm verbeterd. Je kunt met deze functie meer stabiliteit en een hogere snelheid verwachten.

5. Windows Server Versies Vergelijkingstabel

6. Feature Hybrid mogelijkheden met Azure

Feature Hybrid mogelijkheden met Azure Windows Server 2012 R2 Windows Server 2016 Windows Server 2019
Storage Migration Service
Synchronizing file servers to Azure
System Insights
Azure network adaptor
VM protection

7. Feature Hybrid-converged Infrastructure

Feature Hybrid-converged Infrastructure Windows Server 2012 R2 Windows Server 2016 Windows Server 2019
Unified management    Gedeeltelijk ondersteund
Storage Spaces
Enhanced Storage Spaces Direct (S2D Gedeeltelijk ondersteund
Mirror-accelerated parity Gedeeltelijk ondersteund
Nested Mirror Accelerated parity
Storage class memory Gedeeltelijk ondersteund
USB thumb drive
Storage Replica Gedeeltelijk ondersteund
Storage Quality of Service (QoS)
Data deduplication Gedeeltelijk ondersteund
Deduplication for ReFS
Virtual machine storage resiliency
Cloud Witness Gedeeltelijk ondersteund
Storage health monitoring
Cluster-wide monitoring
Cluster sets
Cluster OS rolling upgrade
Mixed OS mode cluster
Site-aware failover clusters
Persistent memory
Linux and FreeBSD workloads
Hot add and remove for disk, memory, and network Gedeeltelijk ondersteund
Network controller
Virtual networking
Software load balancer (SLB)
Virtual network peering
Distributed firewall and micro-segmentation
Hybrid SDN gateways
Improved SDN gateway
Converged RDM Partially Supported
Leap Second
HTTP/2
Latency Optimized Background Transport
IP address management (IPAM) and DNS Gedeeltelijk ondersteund
High-availability RDS connection broker  Gedeeltelijk ondersteund
Software-defined networking with IPv4/IPv6 Gedeeltelijk ondersteund Gedeeltelijk ondersteund

8. Veiligheid

Veiligheidscapaciteiten Windows Server 2012 R2 Windows Server 2016 Windows Server 2019
Windows Defender Advanced Threat Protection
Shielded VMs for Windows
Shielded VMs for Linux
HGS offline mode for shielded VMs  Gedeeltelijk ondersteund
Nested Mirror Accelerated parity
VM Connect for shielded VMs
Cluster hardening
SDN encrypted subnet
Just-enough administration  Gedeeltelijk ondersteund
Just-in-time administration
Credential guard
Control flow guard
Device guard (code integrity)
Dynamic access control
AppLocker
BitLocker Gedeeltelijk ondersteund

9. Innovatie voor applicatie

Innovatie voor applicatie Windows Server 2012 R2 Windows Server 2016 Windows Server 2019
Linux containers
Windows Server containers
Server Core base container image
Nano Server base container image
Server Core Features on Demand (FoD)
Kubernetes platform support
Group Managed Service Accounts Gedeeltelijk ondersteund Gedeeltelijk ondersteund
Windows Subsystem for Linux
Hyper-V isolation
Azure Service Fabric voor Windows Server
PowerShell 5.1 Gedeeltelijk ondersteund Gedeeltelijk ondersteund
PowerShell Desired State Configuration Gedeeltelijk ondersteund Gedeeltelijk ondersteund
Visual Studio Code
.NET Core

10. Conclusie

Natuurlijk zijn er nog veel andere functionaliteiten in Windows Server 2019. Dit artikel bevatte slechts een aantal nieuwe functies en een vergelijkingstabel om jou meer inzicht te geven. Als je meer wilt weten over Windows Server 2019 dan kun je hier het volledige document lezen. Mocht je Windows Server 2019 willen gebruiken voor jouw dedicated server, dan kun dit bij Snel.com bestellen voor slechts € 22,00 per maand. Het is ook mogelijk om Windows Server 2019 te bestellen voor jouw Cloud VPS, dit kost je slechts + € 7,00 per maand.