Root wachtwoord herstellen voor Ubuntu 16.04

Introductie

In dit artikel leer je hoe je jouw wachtwoord kunt resetten van jouw root gebruikersaccount op Ubuntu 16.04.

Prerequisites

1. Je hebt een VPS, Budget Server, of Dedicated Server met Ubuntu 16.04 installatie nodig.
  2. Je moet toegang hebben tot jouw My.snel.com klantenpaneel om de KVM console te openen.

Aandachtspunt: Je kunt niet het root-wachtwoord resetten met behulp van OpenSSH-shell. Je  moet toegang hebben tot de KVM-console van jouw server om jouw wachtwoord te kunnen resetten.

Stap 1: Open KVM Console

Gebruik dit artikel als je niet weet hoe je de KVM-console moet openen op dedicated server of een managed dedicated server.

Om de KVM console van een budget server te openen kun je dit artikel lezen.

Om de KVM console van jouw VPS te openen, log je in op jouw My.snel.com klantenpaneel em klik je op VPS onder Services.

VPS

Wanneer je op de VPS servergegevenspagina bent klik je op Console om de KVM console te openen.

Open Console

Open de KVM console op een nieuw browsertabblad.

KVM Console

Stap 2: Reboot de server

Terwijl je je KVM-console open hebt, start je de server opnieuw op om het GRUB-menu te openen.

Dedicated server gebruikers: open de Server Power Control tab via de servergegevens pagina van dedicated server. Klik op het Reboot knopje om de server te rebooten.

Reboot Dedicated Server

VPS gebruikers: open de servergegevenspagina van VPS en klik op hetReboot knopje.

Reboot VPS

Aandachtspunt: Ga na het rebooten van de server snel naar de KVM console, omdat het GRUB menu maar een paar seconden beschikbaar is voordat de OS wordt geboot.

Stap 3: Wijzig Boot Parameters

Open de KVM en druk herhalend op SHIFT totdat je het GRUB scherm ziet. Je moet dit snel uitvoeren zodat je het GRUB scherm kan zien.

Belangrijk: Als je het Grub-scherm hebt gemist, dan kun je de server weer opnieuw rebooten.

Druk op e om de boot paramaters aan te passen.

GRUB Menu

Zoek in de Grub edit mode de regel linux die eindigt met ro.

Vervang ro met rw init=/bin/bash zoals de afbeelding hieronder.

Edit GRUB

Als je klaar bent druk je op Ctrl-x om te booten met de gewijzigde parameters.

Stap 4: Wachtwoord resetten

Voer het commando clear uit om de berichten van de terminal te verwijderen.

Voer het volgende commando uit om het wachtwoord te wijzigen.

passwd

Change Password

Voer nu het commando uit om de server te rebooten. Je kunt ook de knoppen van het klantenpaneel gebruiken zoals omschreven in stap 2.

exec /sbin/init 6

Conclusie

In deze tutorial heb je geleerd hoe je het wachtwoord van de rootgebruiker op het Ubuntu 16.04 besturingssysteem opnieuw kunt instellen.