PPTP VPN op Windows Server 2016 instellen

Introductie

Een virtual private network ook wel VPN genoemd stelt je in staat om een privé netwerk uit te breiden naar een public netwerk. Je krijgt hiermee veilig toegang tot jouw data op een publieke netwerk. Je kunt een VPN ook als een proxy server gebruiken om jouw internetactiviteiten te beveiligen.

In dit artikel leer je hoe je een VPN kunt instellen op een Windows Server 2016. Dit artikel heeft betrekking op de installatie op een VPN server dit wordt gebruikt voor kleine omgevingen. Voor enterprise doeleinden is het verstandiger om Direct Access te gebruiken.

Dit artikel is verouderd, we verwijzen je naar een recenter artikel: Hoe je L2TP VPN op Windows Server 2016 instelt

Vereisten

Je hebt een Windows Server nodig voor dit artikel. Wij gebruiken Windows Server 2016 als voorbeeld.

Stap 1:  Routering en Externe toegang

Begin eerst met het installeren en instellen van Routing and Remote Access. We zullen de vereiste functies toevoegen met behulp van Server Manager. Open Server Manager en ga naar> Add Roles and Features.

server manager

We willen externe toegang toevoegen, ga naar ”Remote Access” in de Server Roles tab en vink dit aan.

server role

We hebben de VPN-rol en routing nodig. We kunnen een interne NAT configureren om interne IP-adressen toe te wijzen. Vink ” DirectAccess en VPN (RAS) ‘en’ Routing ‘aan in het tabblad Rol services.

select server role

Controleer de instelling en ga door met de installatie door dit op het volgende scherm te bevestigen.

afbeelding-4

We kunnen nu beginnen met het instellen van Routing and Remote access. Ga naar Extra> Routering en RAS. En klik met de rechtermuisknop op jouw servernaam. Je ziet nu een menu waar je het volgende moet selecteren ”Configure and Enabling Routing…..”

configure and enable routing

Selecteer “Deploy VPN only” in het nieuwe scherm.

configure remote access

Selecteer ook “Custom Configuration” in het volgende scherm.

access setup wizard

We kunnen nu de services te selecteren die we nodig hebben. Selecteer ‘VPN-toegang’ ‘en’ ‘NAT’ ‘en ga verder.

server setup wizard

Start de service en voltooi de installatie. Het kan enkele minuten duren voordat de services worden gestart.

routing and remote access

Stap 2: Windows Firewall

Het kan zo zijn dat je de firewall handmatig moet configureren. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
Open Windows Firewall met geavanceerde beveiliging en ga naar Inbound rules >  New Rule en selecteer Predefined: Routing and Remote Access

rule type

Vink het vakje aan volgens het verbindingstype dat je gaat gebruiken. In dit geval zullen we alle drie de verbindingstypen controleren, omdat we meerdere clients hebben. Maar je kunt het ook beperken 0m het nog veiliger te maken.

predefined rules

Selecteer ”Allow Connection” en klik op “Finish” om de installatie van de firewall te voltooien.

allow connection

Stap 3: Configurer de IP range

Open de Routing and Remote Access in Server Manager en klik met de rechtermuisknop op je servernaam. Ga vervolgens naar “Properties”.

ipv4 setting

Ga naar het tabblad IPv4 en selecteer ” Static address pool”.

static address pool

Voeg de range toe zoals je wilt. Elke client heeft zijn eigen IPv4-adres nodig. Voeg een lokale range met 249 adressen toe. En klik op  “OK” om de de configuratie te sluiten.

new ipv4 range

Stap 4: NAT inschakelen

Configureer de NAT om jouw VPN-clients internettoegang te geven vanaf de VPN. Dit is belangrijk als omdat jouw gebruikers dan verbinding kunnen maken met het internet. Klik met de rechtermuisknop op NAT en voeg een nieuwe interface toe.

new interface

Selecteer jouw belangrijkste externe interface. Dit is de interface die is verbonden met het uitgaande netwerk.

network address translation

Vink de volgende vakjes aan zodat jouw klanten in staat zijn om gegevens te verzenden en te ontvangen via deze interface.

Enable NAT

Ga naar het tabblad ” Service and Ports ” en selecteer de volgende services. Deze services zijn vereist voor een werkende NAT.

ethernet properties

Wees je ervan bewust dat er bij elke service selectie vensters zullen verschijnen. Vul ” 127.0.0.1 ” in het adresveld en ga verder. Dit is het IPv4-adres voor jouw lokale netwerk. Jouw klanten kunnen hiermee jouw VPN als gateway gebruiken.

edit service

Stap 5: Toegang configureren

Je gaat nu toegang verlenen aan jouw lokale gebruiker (s) zodat de VPN-gebruikers dit account kunnen gebruiken om te verifiëren. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Open “Computer management” en ga naar “Local Users and Groups”. Klik met de rechtermuisknop op >”your user” en ga naar “Properties”.

computer management

Ga naar de tab Dial-in en selecteer vervolgens “Allow Access”

administrator properties

Stap 6: De configuratie testen

Je kunt controleren of de configuratie op de server werkt. Open het dashboard van de Remote access Management console om te zien of alle wijzigingen zijn geactiveerd. Dit kun je zien aan de van de groene pictogrammen.

remote access dashboard

Maak met jouw lokale machine verbiding met de VPN. Wij maken in ons voorbeeld verbinding met Windows 10. Ga naar Settings>Network &Internet> VPN > Add a VPN connection, vul vervolgens de velden in.

add vpn connection

Sla de gegevens op en klik op verbinding te maken. Je kunt nu een VPN verbinding toevoegen aan de client-side machine.

Conclusie

Gefeliciteerd! Als je alle stappen goed hebt gevolgd heb je nu een VPN verbinding ingesteld voor jouw Windows Server. We willen je er nogmaals aan herinneren dat een VPN geschikt is voor kleinere netwerkimplementaties.