LACP bonding interface instellen op CentOS 8

Geschatte leestijd: 2 min

Introduction

In deze tutorial leer je hoe je LACP-bonding kunt instellen op een server met CentOS 8. LACP-bonding gebruikt het Link Aggregation Control Protocol om twee netwerkinterfaces te combineren in één interface. We gaan in deze tutorial twee ethernet-interfaces combineren. Hiermee wordt de doorvoer van elk ethernet-apparaat verhoogd en kun je een failover doen wanneer er een fout is met en om een manier te bieden om failover te doen als er een fout is  met één van de apparaten.

Vereisten

• Een Cloud VPS of Dedicated Server met CentOS 8.
  • De netwerkswitch die verbonden is met je server zou volledig ingesteld moeten zijn voor de procedure.
  • Twee actieve netwerk poorten die verbonden is met de switch.
  • Je moet via SSH ingelogd zijn als sudo of root gebruiker.

Stap 1: Log in met SSH

Log in als root of sudo gebruiker. Lees dit artikel voor hulp als je niet zeker weet hoe je de verbinding tot stand moet brengen.

Stap 2: Schakel NetworkManager uit

In een serveromgeving  geven we de voorkeur om NetworkManager uit te schakelen. Deze tutorial zal niet werken als NetworkManager is ingeschakeld!

systemctl stop NetworkManager.service
systemctl disable NetworkManager.service

Zodra NetworkManager is uitgeschakeld kunnen we het onderstaande verwijderen.

sudo yum -y remove NetworkManager NetworkManager-libnm NetworkManager-team NetworkManager-tui NetworkManager-wifi

Stap 3: Laad de kernel module

De bonding module is standaard niet geladen in CentOS 8. We moeten dit handmatig  laden.

sudo modprobe bonding

Om ervoor te zorgen dat de bonding module wordt geladen zullen we een regel moeten toevoegen in de module configuratie van de server.

sudo su -c 'echo "bonding" >> /etc/modules'

Stap 4 : Vind de actieve netwerk interface

clear && echo $(ip -o -4 route get 8.8.8.8 | sed -nr 's/.*dev ([^\ ]+).*/\1/p')

Stap 5: Maak de bonding interface aan

Maak een nieuwe bonding configuratiebestand aan.

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bond0

Voeg de volgende regels toe aan de bonding configuratiebestand.

DEVICE=bond0
Type=Bond
NAME=bond0
BONDING_MASTER=yes
BOOTPROTO=none
ONBOOT=yes
IPADDR=192.168.1.10
PREFIX=24
GATEWAY=192.168.1.1
NM_CONTROLLED=no
BONDING_OPTS="mode=4 miimon=100 lacp_rate=1"

Stap 6: Configureer de netwerk interface

In ons artikel maken we gebruik van eth0and eth1voor de netwerk interfaces. In jouw serveromgeving kunnen de netwerk interface namen verschillen. Je zult daarom de netwerknamen moeten gebruiken die je als uitkomst krijg van stap 4.Wijzig het netwerk configuratie bestand van eth0.

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eno1

Vervang het configuratiebestand met de volgende regels:

DEVICE=eno1
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=none
ONBOOT=yes
NM_CONTROLLED=no
IPV6INIT=no
MASTER=bond0
SLAVE=yes

Wijzig het netwerkconfiguratie bestand van eno2

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eno2

Vervang het configuratiebestand met de volgende regels:

DEVICE=eno2
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=none
ONBOOT=yes
NM_CONTROLLED=no
IPV6INIT=no
MASTER=bond0
SLAVE=yes

Stap 7: Herstart de server

sudo reboot

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt LACP (IEEE 802.3ad) bonding op CentOS 8 ingesteld.