Installeer een Custom OS op jouw Dedicated Server

Estimated reading time: 3 min

Introductie

Bij Snel.com kun je een custom besturingssysteem installeren op jouw Cloud VPS. Je kunt jouw ISO-bestand eenvoudig uploaden en het besturingssysteem installeren via het My.snel.com klantenpaneel. ISO-bestanden zijn opstartbare schijven die CD/DVD bestandssystemen bevatten. In ons geval ‘operating system installer’.

In deze tutorial leer je hoe je een ISO kunt uploaden en opstarten via jouw My.snel.com klantenpaneel. Je leert ook hoe je een OS kunt installeren via de KVM console en hoe je de ISO kunt loskoppelen na de installatie.

Prerequisites

• Een actieve Dedicated server.
  • Een custom ISO image of een URL van het ISO-bestand dat beschikbaar is op het internet.

Stap 1: Custom OS ISO bestand uploaden

Log in op jouw My.snel.com klantenpaneel en navigeer naar de dedicated server pagina, klik vervolgens op de Service Management link van de server die je wilt beheren.

Dedicated Server

Klik via het menu op de Upload ISO tab.

Upload ISO

Klik vervolgens op het Upload ISO knopje.  Je ziet nu een pop-up verschijnen waar je jouw ISO-bestand vanaf jouw computer kunt uploaden of een link van de ISO kunt toevoegen. Als je ervoor kiest om een ISO op te geven dan wordt de link rechtstreeks van het internet gedownload.

Upload ISO

Nadat je hebt geklikt op het Submit knopje, kan het zijn dat je enkele minuten moet wachten. Je kunt de status van je ISO monitoren via de tab Upload ISO . Zodra het ISO-bestand is geüpload naar jouw account zie je status Ready

Ready ISO

Stap 2: Maak via KVM verbinding met je Dedicated Server

Klik via de beheerpagina van je dedicated server op de KVM tab. Je vindt hier de vereiste KVM gegevens om verbinding te maken met jouw server. Klik op het knopje Visit the KVM page om de KVM pagina te bezoeken.

KVM

Voer de logingegevens in de KVM console (Dell iDRAC interface) en klik op het Login knopje.

iDRAC Login

Nadat je bent ingelogd zie het KVM (Dell iDRAC) Dashboard van jouw Dedicated Server.

iDRAC Dashboard

Stap 3: ISO mounten in de server

Start de virtuele console door te klikken op Launch Virtual Console .

Launch Virtual Console

Klik vervolgens op Connect Virtual Media

Connect Virtual Media

Na deze handeling wordt de Virtual Media verbonden met jouw dedicated server. Om het ISO-bestand te mounten klik je op Choose file bij de Map CD/DVD.

Connect Virtual Media

Navigeer naar ISO directory onder file browser, je ziet nu het ISO-bestand dat je eerder hebt geüpload. Dubbelklik op het ISO-bestand om dit te selecteren.

ISO Browser

Nadat je het ISO-bestand hebt geselecteerd, klik je op het Map Device knopje om de Custom ISO als Virtual Media device te koppelen.

Map Device

Klik op het knopje Close van de Virtual Media pop-up, je zou nu een bericht moeten zien dat aangeeft dat je custom ISO is toegewezen aan de CD/DVD drive.

Message saying ISO mounted

Stap 4:  ISO vanaf Virtual CD/DVD opstarten

Nu de custom ISO is geïnstalleerd, kun je de ISO opstarten vanaf de Virtual CD/DVD. Om dit uit te voeren klik je op het knopje Close.

Click Boot

Je ziet nu een pop-up verschijnen voor Boot Controls. Klik op Virtual CD/DVD/ISO om de instellingen aan te passen voor het opstarten van de ISO. Klik op Yes als er om een bevestiging wordt gevraagd.

Boot Control

Klik nu op het Power knopje in de bovenstaande balk. Je ziet nu dat het power menu wordt geopend. Klik op Reset System(warm boot). Klik vervolgens op Yes als je om bevestiging wordt gevraagd.

Boot Control

Je server wordt nu opnieuw gestart en je ziet ook dat het vanaf de Virtual CD wordt opgestart.

Booting from Virtual CD

Stap 5:Installeer het besturingssysteem

Gebruik de virtuele console om het besturingssysteem vanuit de ISO te installeren. Aangezien de installatie van elk besturingssysteem anders is wordt dit niet behandeld in deze tutorial.

Als er na de installatie van het besturingssysteem een automatische reboot is, dan wordt de server opgestart vanaf de SSD-schijf en niet van het ISO-bestand.

Stap 6: Virtual Media loskoppelen

Nadat je het besturingssysteem hebt geïnstalleerd, kunt je de Virtuele Media verwijderen, omdat je het niet meer nodig hebt.

Klik op het Virtual Media knopje in het balk boven.

Disconnect Virtual Media Button

Klik nu op het Disconnect Virtual Media knopje op de verbinding te verbreken.  Klik op Yes als je om bevestiging wordt gevraagd.

Disconnect Virtual Media Button

Hiermee wordt je virtuele media losgekoppeld en de toewijzing van de ISO-afbeelding wordt ongedaan gemaakt.

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt een besturingssysteem naar keuze geïnstalleerd voor jouw Dedicated Server. In deze tutorial heb je geleerd hoe je een custom OS kunt installeren op je Dedicated Server. Daarnaast heb je geleerd hoe je vanaf een ISO-bestand kunt uploaden en opstarten. Je hebt ook geleerd hoe je een OS kunt installeren via de KVM console en hoe de Virtuele Media kunt loskoppelen na de installatie.