Hoe voeg ik een IPv6 adres toe in Debian

Estimated reading time: 1 min

Beschrijving van de configuratie van IPv6 in Debian

In deze handleiding hebben we beschreven hoe je IPv6 kunt configureren op verschillende Debian-versies. Zorg ervoor dat je alle stappen in dit artikel volgt.

Stap 1 - Neem contact op voor een IPv6 adres

Als je geen IPv6-adres toegewezen hebt , moet je eerst een e-mail sturen naar support@snel.com om de benodigde informatie te krijgen voor het configureren van jouw server met IPv6.

Stap 2 - Log in op je server

Open terminal/openSSH en log in op je server met behulp van SSH
$ ssh root@ip_address_or_domain

Stap 3 - Open je networkinterface

Open je netwerkinterface-bestand met jouw favoriete editor. We hebben in ons voorbeeld nano gebruikt.
$ sudo nano /etc/network/interfaces

Stap 4 - Voeg de IPv6 toe aan uw netwerkconfiguratie

Gebruik de informatie in stap 1. Voeg een nieuw blok toe aan het einde van het bestand voor de IPv6-interface. Dan zou het net als het voorbeeld hieronder te zien zijn . Vervang de rood gemarkeerde tekst door je eigen configuratie. Sla het op zodra u het IPv6-blok hebt toegevoegd.
auto eth1
iface eth1 inet6 static
address 2a00:7b80:451:1::10
netmask 48
gateway 2a00:7b80:451::1

ipv6-debian

De grijs gemarkeerde nummer is het VLAN-ID dat  gebruikt wordt. Het VLAN van deze IPv6 is VLAN 451.

Stap 5 - Restart the network service

Je hebt een paar opties om de IPv6 in te schakelen. De eenvoudigste manier is om de netwerkdienst opnieuw te starten. Je kunt de onderstaande commands gebruiken om de netwerkdienst opnieuw te starten.

Debian 7
$ sudo /etc/init.d/networking restart
Debian 8 & 9
$ sudo systemctl restart networking

Stap 6 - Controleer of IPv6 werkt

De laatste stap is om te controleren of de IPv6 configuratie werkt. Als je eigen werkplek IPv6 ondersteunt, kan je het via jouw terminal/command prompt testen. Je kunt de onderstaande commando's per besturingssysteem vinden.

Windows:
$ ping -6 2a00:7b80:451:1::8
Linux:
$ ping6 2a00:7b80:451:1::8
MacOS:
$ ping6 2a00:7b80:451:1::8