Hoe voeg ik een IPv6 adres toe in CentOS 6

Introductie

In deze tutorial leer je hoe je een IPv6-adres kunt configureren op je Cloud VPS of Dedicated Server met CentOS 6. Zorg ervoor dat je alle stappen van dit artikel volgt voor een succesvolle installatie.

Vereisten

Als je nog geen IPv6-adres toegewezen hebt gekregen, dan kun je mailen naar [email protected] en dit aanvragen.

Stap 1: Log in op je server

Open terminal/openSSH en log in op jouw server met behulp van SSH.

$ ssh root@ip_address_or_domain

Stap 2: Open je netwerkinterface

Open het netwerkinterface-bestand met jouw favoriete editor. In deze tutorial maken wij gebruik van nano.

$ sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1

Stap 3:  Voeg het IPv6-adres toe

Gebruik de informatie in stap 1. Voeg een nieuw blok toe aan het einde van het bestand voor de IPv6-interface. Je ziet dan op jouw scherm het onderstaand voorbeeld . Vervang de tekst door je eigen configuratie. Zodra je het IPv6-blok hebt toegevoegd kun je deze gegevens opslaan.

DEVICE="eth1"
ONBOOT="yes"
BOOTPROTO="static"
IPV6INIT="yes"

451

:1::

XXX

/48"

Het grijs gemarkeerd nummer is de VLAN-ID.  De VLAN van dit IPv6-adres is 451.

Stap 4 – Netwerkdienst opnieuw opstarten

Je hebt een paar opties om IPv6 in te schakelen. De eenvoudigste manier is om de netwerkdienst opnieuw te starten. Voer het onderstaande commando uit om de netwerkdienst opnieuw te starten.

$ sudo /etc/init.d/networking restart

Stap 5:  Controleer of  het IPv6-adres werkt

Controleer of de IPv6-configuratie werkt. Als je eigen werkplek IPv6 ondersteunt, dan kun je via jouw terminal/command prompt testen of de IPv6-configuratie werkt. Je kunt hieronder per besturingssysteem de commando’s vinden.

Windows:

$ ping -6 2a00:7b80:451:1::8

Linux:

$ ping6 2a00:7b80:451:1::8

MacOS:

$ ping6 2a00:7b80:451:1::8

Conclusie

Gefeliciteerd! Als je alle stappen hebt gevolgd heb je met succes een IPv6-adres geconfigureerd in CentOS 6.