Hoe kan je IPv6 configureren met Netplan op Ubuntu 18.04

Introductie

Tegenwoordig is het belangrijker geworden om je server met IPv6 te configureren en toegankelijk te maken via IPv6. Om dit te kunnen doen kan je dit artikel gebruiken om IPv6 te configureren voor je Ubuntu server.

Vereisten

• Root gebruiker of een gebruiker die root privileges heeft om veranderingen te maken aan de netwerkinterface.
  • Een werkende SSH verbinding naar de server.
  • Kennis dat Ubuntu 18.04 overschakelt naar netplan voor netwerk configuraties.

Stap 1 – Neem contact op met support voor een IPv6

Als er jou geen IPv6 adres toegewezen is, is de eerste stap om een email naar [email protected] te sturen om de benodigde informatie te krijgen om je server te configureren met IPv6.

Stap 2 – Op je server inloggen

Open een terminal en login op je server door middel van SSH.

ssh root@ip_adres_of_domein

Stap 3 – Configureer netwerk configuratie

Vanaf Ubuntu 18.04 kun je Netplan gebruiken om je netwerk interfaces te configureren. Dit is een yaml gebaseerd configuratiebestand wat wordt gebruikt om de netwerk interfaces op je server te configureren. In ons voorbeeld heeft ons yaml bestand de naam /etc/netplan/01-netcfg.yaml

maar de bestandsnaam kan anders zijn op jouw installatie. Kijk naar het configuratiebestand hieronder.
network:

network:
    version: 2
    renderer: networkd
    ethernets:
        ens18:
            accept-ra: no
                addresses:
                    - 193.33.61.xxx/24
                gateway4: 193.33.61.1
                nameservers:
                addresses: [89.207.128.252, 89.207.130.252]

Stap 4 – De veranderingen toepassen

We kunnen zien dat IPv4 is geconfigureerd voor deze server. Om IPv6 toe te voegen kunnen we het IPv6 adres met de prefix toevoegen onder addresses vergeet ook niet de IPv6 gateway toe te voegen. Het configuratiebestand zal gelijk moeten zijn aan het configuratiebestand hieronder.

network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    ens18:
      accept-ra: no
      addresses:
        - 193.33.61.xxx/24
        - 2a00:7b80:454:2000::xxx/48
      gateway4: 193.33.61.1
      gateway6: 2a00:7b80:454::1
      nameservers:
        addresses: [89.207.128.252, 89.207.130.252]

Voor het veranderen van het configuratiebestand wordt er aanbevolen dat je het systeem controleert op syntax errors. Dit kan gecontroleerd worden met het volgende commando.

netplan try

Je kunt de veranderingen ook toepassen zonder te controleren voor syntax error.

netplan apply

Stap 5 – Verifieer IPv6 op je server

De laatste stap is om te controleren of de geconfigureerde IPv6 werkt. Als je eigen werkstation IPv6 support heeft kan je het door je terminal testen. Je kan de volgende commando’s per besturingssysteem vinden.

Windows:

ping -6 2a00:7b80:451:1::8

Linux:

ping6 2a00:7b80:451:1::8

MacOS:

ping6 2a00:7b80:451:1::8

Conclusie

Als je dit artikel hebt gevolgd zou je een werkend IPv6 moeten hebben op jouw server, dit zorgt ervoor dat je IPv6 aan kan zetten in de software dat IPv6 ondersteunt. Je kunt nu bijvoorbeeld Websites via IPv6 dienen.