Hoe je Secondary DNS in DirectAdmin kunt instellen

Introductie

In deze tutorial leer je hoe je Secondary DNS kunt instellen op jouw server met DirectAdmin. Aan het einde van deze tutorial kun je jouw DNS-records beheren via jouw controlepaneel. Wil je meer weten over onze Secondary DNS diensten? Dan kun je hier meer informatie vinden.

Vereisten

• DirectAdmin controlepaneel
  • Secondary DNS van Snel.com
  • Dit artikel is geschreven voor Plesk met BIND
  • SSH logingegevens van jouw server
  • DirectAdmin logingegevens

Stap 1 – Log in op DirectAdmin

Log in op jouw DirectAdmin omgeving via https://directadmin.example.com:2222

da login

Stap 2 – Configureer Nameservers

Open Server Manager en klik op Administrator Settings.

da server manager

Open tab Server Settings vervang vervolgens NS1 en NS2 met de volgende waardes en klik op SAVE.

ns1.snel.com
ns2.snel.com

da dns settings

Stap 3 – Log in met SSH

Log in met root of als gebruiker met root-rechten. Je kunt dit artikel doornemen als je niet zeker weet hoe je kunt inloggen met behulp van SSH.

Stap 4 – Configureer BIND op jouw server

Om de wijzigingen van DirectAdmin toe te passen op de nameservers van Snel.com, bewerk je dit bestand /etc/named.conf.  Zoek in het configuratiebestand naar de options sectie, dit zou vergelijkbaar moeten zijn met de configuratie hieronder.

options {
	//listen-on port 53 { 127.0.0.1; };
	//listen-on-v6 port 53 { ::1; };
	directory 	"/var/named";
	dump-file 	"/var/named/data/cache_dump.db";
	statistics-file "/var/named/data/named_stats.txt";
	memstatistics-file "/var/named/data/named_mem_stats.txt";
	recursing-file  "/var/named/data/named.recursing";
	secroots-file   "/var/named/data/named.secroots";
	//allow-query     { localhost; };

/*
	 - If you are building an AUTHORITATIVE DNS server, do NOT enable recursion.
	 - If you are building a RECURSIVE (caching) DNS server, you need to enable
	   recursion.
	 - If your recursive DNS server has a public IP address, you MUST enable access
	   control to limit queries to your legitimate users. Failing to do so will
	   cause your server to become part of large scale DNS amplification
	   attacks. Implementing BCP38 within your network would greatly
	   reduce such attack surface
	*/
	//recursion yes;

dnssec-enable yes;
	dnssec-validation yes;

/* Path to ISC DLV key */
	bindkeys-file "/etc/named.iscdlv.key";

managed-keys-directory "/var/named/dynamic";

pid-file "/run/named/named.pid";
	session-keyfile "/run/named/session.key";
};

Voeg de volgende regels toe in de options sectie.

allow-transfer {
   89.207.128.251;
   2a00:7b80:476:ffff::1;
};
notify-to-soa yes;

Sla de wijzigingen op en controleer of het configuratiebestand geen syntax errors bevat. Voer hiervoor het onderstaande commando uit.

named-checkconf /etc/named.conf

Als je geen output krijgt dan betekent dit dat er geen fouten zijn. Mocht je wel een output krijgen dan is het belangrijk dat je de fouten eerst oplost.

Stap 5 – Herstart de Nameserver

Ga terug naar de DirectAdmin omgeving via https://directadmin.example.com:2222

Open Admin Tools klik vervolgens op Service Monitor.

da service monitor

Klik op het + icoon, klik vervolgens op  Restart om te herstarten.

da named restart

Stap 7 – Pre delegated domeincontrole

In deze stap voegen we een domein toe aan DirectAdmin en controleren we de DNS configuratie online. In dit artikel gebruiken we sneltest.nl.

Voeg jouw domein toe in DirectAdmin. Wijzig DirectAdmin Access level van Admin naar User.

da access user

Klik op Add New

da domain add

Je kunt in de domain sectie jouw domein invullen die je wilt testen.

da domain

Nadat je jouw domein hebt toegevoegd, kun je deze website bezoeken om jouw DNS-configuratie te controleren. Voeg jouw domein en namserver toe in het invoerveld zone.tld. In onze situatie zijn dat ns1.snel.com, ns2.snel.com en ns3.snel.com. Zodra je alle informatie hebt ingevuld, klik je op Test Now.
De website genereert nu een rapport van jouw DNS-configuratie. In dit rapport wordt jouw DNS-configuratie beoordeeld in drie kleuren: groen, oranje, rood.

Groen betekent dat jouw DNS-configuratie Goed is. Mocht je de kleuren oranje of rood krijgen dan betekent dit dat je jouw configuratie opnieuw moet doornemen.

en-secondary-dns-pre-delegation-test

Conclusie

Gefelciteerd, je hebt nu onze Secondary DNS ingesteld inDirectAdmin. Je kunt nu de DNS-wijzigingen (ADD/EDIT/DELETE)  rechtstreeks in jouw DirectAdmin toepassen. Je hoeft niet meer naar het controlepanel van de domeinregistrar te gaan.