Hoe je IP-adressen op CentOS kunt configureren

Introductie

Wanneer jouw server is opgeleverd krijg je een IP-adres toegewezen die geconfigureerd moet worden in het besturingssysteem dat op jouw server draait. Aan de hand van dit artikel kun je lezen welke stappen je moeten volgen om het IP-adres in CentOS te configureren.

Stap 1: Log in op je server als root

Ga vervolgens naar directory  /etc/sysconfig/network-scripts

cd /etc/sysconfig/network-scripts

Bepaal eerst de interface die het besturingssysteem zal gebruiken om het IP-adres toe te voegen.

/sbin/ifconfig

output-1

Dit is hoe de output eruit moet zien.

Stap 2: Het bepalen van de interface

Het systeem bepaald welke interface je moet gebruiken, hier wordt aangegeven dat je gebruik moet maken van interface”eth1” (Houd er rekening mee dat dit voor elk systeem kan veranderen).

Maak een bestand aan met de naam ”ifcfg-ethX:Y” voor elke IP-adres dat je wilt toevoegen (replacing X with the ID of the physical and replacing Y with the number of the virtual interface (vervang X door de ID van het fysieke en vervang Y door het nummer van de virtuele interface (start met 0 voor het eerste extra IP-adres)bijvoorbeeld ” ifcfg-eth1: 0 ”, ” ifcfg-eth1: 1 ” , ” ifcfg-eth1: 2”etc).

nano ifcfg-eth1:0

Voeg de onderstaande velden toe en bewerk het zoals het voorbeeld hieronder.

DEVICE="eth1:0"
IPADDR="89.207.132.9"
NETMASK="255.255.255.0"
ONBOOT="yes"

output-2

Druk op CTRL+O en vervolgens op ENTER om het bestand op te slaan.

Druk op CTRL + X om het bestand te sluiten.

Herhaal stap 4 en 5 totdat je helemaal klaar bent met het toevoegen van alle IP-adressen.

Herstart vervolgens het netwerk.

/etc/init.d/network restart

Controleer of het IP-adres is toevoegd aan het besturingssysteem door de onderstaande commando uit te voeren:

/sbin/ifconfig

output-3

Je bent nu klaar met deze configuratie.

Hoe je een IP range moet toevoegen aan CentOS:

Volg stap 1 en 3 van de vorige opdracht ”Hoe je een IP-adres aan Centos kunt toevoegen

Maak een bestand aan ‘”ifcfg-ethX-range”  (vervang X met de ID van de fysieke interface bijvoorbeeld ”ifcfg-eth1”)

Mocht je bijvoorbeeld eth1 gebruiken, dan gebruik je de volgende bestandsnaam:

nano ifcfg-eth1-range

Voeg de onderstaande entries toe:

IPADDR_START=
IPADDR_END=
CLONENUM_START=
NETMASK=

IPADDR_START betekent het begin van het IP-adresbereik

IPADDR_END betekent het einde van het IP-adresbereik

CLONENUM_START betekent het nummer dat is toegewezen aan de eerste virtuele interface (hetzelfde als in stap 4 van ” Een IP-adres toevoegen aan CentOS ”), bijvoorbeeld eth1: 0 of eth1: 1, of eth1: 7 zoals in de schermopname hieronder

NETMASK is 255.255.255.0, afhankelijk van de klasse van de IP-adressen.

output-4

Herstart het netwerk door het volgende commando uit te voeren:

/etc/init.d/network restart

Je kunt controleren of de IP-adressen zijn toegevoegd door de volgende commando uit te voeren:

/sbin/ifconfig

output-5

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt nu IP-adressen geconfigureerd op CentOS.