LACP bonding instellen met Netplan op Ubuntu 18.04

Introductie

In dit artikel, zullen we kijken naar het instellen van LACP bonding op een Ubuntu Server. LACP bonding, maakt gebruik van het Link Aggregation Control Protocol om twee netwerkinterfaces te combineren tot één logische interface. Vandaag gebruiken we het om twee netwerkinterfaces te combineren. Dit is handig om de doorvoer van elk ethernet-apparaat te vergroten, en om je te voorzien van een failover indien er een fout optreedt met één van de apparaten.

Vereisten

• De netwerkswitch die verbonden is met je server zou volledig ingesteld moeten zijn voor de procedure.
  • Je hebt SSH login gegevens nodig van een sudo of root user.

Stap 1 – Log in via SSH

Je moet op je server inloggen als sudo of root gebruiker. Je kan dit artikel bekijken voor instructies om in te loggen met SSH.

Stap 2 – Installeer de ifenslave afhankelijkheid

We moeten een paar netwerk afhankelijkheden installeren om LACP gebruiksklaar te maken. Voer het volgende commando in om ifenslave te installeren:

sudo apt-get install ifenslave

Stap 3 – Laad de bonding module

Voordat je kunt beginnen met het configureren van de netwerkkaarten moet je zeker weten dat de kernel module genaamd bonding aanwezig en geladen is.

sudo lsmod | grep bonding

Geen output betekent dat de module niet geladen is. Als de bonding kernel module niet geladen is, dan dien je deze eerst te laden.

sudo modprobe bonding

Om ervoor te zorgen dat de bonding kernel module ook tijdens de boot time wordt geladen zullen we het volgende bestand moeten aanpassen:

sudo nano /etc/modules

Voeg de volgende regel toe:

bonding

Stap 4 – Vind de actieve netwerk interface

clear && echo $(ip -o -4 route get 8.8.8.8 | sed -nr 's/.*dev ([^\ ]+).*/\1/p')

Stap 5 – Configureer de netwerk interface

De output van stap 4 behoort tot de netwerk interface die momenteel actief is. Je zult die naam moeten gebruiken voor het aanmaken van je bond. In dit geval is dat enp2s0 en de tweede interface is enp3s0.

# This file is generated from information provided by
# the datasource.  Changes to it will not persist across an instance.
# To disable cloud-init's network configuration capabilities, write a file
# /etc/cloud/cloud.cfg.d/99-disable-network-config.cfg with the following:
# network: {config: disabled}
network:
  version: 2
  ethernets:
    eports:
      match:
        name: enp*
      optional: true
  bonds:
    bond0:
      interfaces: [eports]
      addresses: [78.41.207.45/24]
      gateway4: 78.41.207.1
      nameservers:
        addresses: [89.207.128.252, 89.207.130.252]
      parameters:
        mode: 802.3ad
        lacp-rate: fast
        mii-monitor-interval: 100

Voer de wijzigingen door

sudo netplan apply

Stap 6 – Herstart de server

Nu het bewerken klaar is, kun je controleren of je de stappen goed hebt gevolgd. Je kunt dit controleren door het reboot commando uit te voeren.

reboot

Stap 7 – Controleer de bonding interface status

Als je alle stappen goed hebt gevolgd, zou je nu een werkende bonding interface moeten hebben. Je kunt dit controleren met het volgende commando:

cat /proc/net/bonding/bond0

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt nu een LACP netwerk interface geconfigureerd volgens IEEE 802.3ad op een Ubuntu server. Als je geïnteresseerd bent in andere beschikbare modus dan kun je deze link bekijken.