Hoe voeg je IPv6 toe aan Ubuntu 16.04

Introductie

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om je server te configureren met IPv6 en het toegankelijk te maken via IPv6. Om dit te bereiken kun je dit artikel gebruiken om IPv6 te configureren voor jouw Ubuntu server.

Vereisten

• Root gebruiker of een gebruiker die root privileges heeft om veranderingen te maken aan de netwerkinterface.
  • Een werkende SSH verbinding naar de server.

Stap 1 – Neem contact op met support voor een IPv6

Als je nog een IPv6 adres toegewezen hebt gekregen, is de eerste stap om een e-mail naar [email protected] te sturen om de benodigde informatie te krijgen om je server te configureren met IPv6.

Stap 2 – Op je server inloggen

Open een terminal en login op je server door middel van SSH.

ssh root@ip_address_or_domain

Stap 3 – Configureer netwerk configuratie

Open je netwerk interface met jouw favoriete editor. Wij hebben nano gebruikt in ons voorbeeld.

nano /etc/network/interfaces

Het bestand zou gelijk moeten zijn aan het configuratiebestand hieronder.

auto ens18
iface ens18 inet static
 address 193.33.61.xxx
 netmask 255.255.255.0
 gateway 193.33.61.1
 dns-nameservers 89.207.128.252 89.207.130.252

Om IPv6 toe te voegen moeten we een nieuw blok toevoegen met de IPv6 configuratie die je bij stap 1 hebt ontvangen. De netwerk interface kan anders zijn op jouw installatie op onze installatie is het netwerk interface

ens18 iface ens18 inet6 static
 address 2a00:7b80:xxx:xxx::xxx
 netmask 48
 gateway 2a00:7b80:xxx::1

Stap 4 – De veranderingen toevoegen

Om de veranderingen toe te passen moeten we de netwerkservice van onze server opnieuw opstarten. Dit kan gedaan worden met het volgende commando.

systemctl restart networking

Stap 5 – Verifieer IPv6 op je Server

De laatste stap is om te controleren of de geconfigureerde IPv6 werkt.  Als je eigen werkstation IPv6 support heeft kan je het door je terminal testen. Je kan de volgende commando’s per besturingssysteem vinden.

Windows:

ping -6 2a00:7b80:451:1::8

Linux:

ping6 2a00:7b80:451:1::8

MacOS:

ping6 2a00:7b80:451:1::8