Hoe je een WordPress website kunt dupliceren

Introductie

Heb je een WordPress site voor je klant ontwikkeld en wil je de site online zetten? Of je hebt al een live site, en wil je die repliceren op een andere server? Dan kun je ervoor kiezen om dit handmatig te doen of via een plugin.

In deze tutorial doorlopen we zowel de handleiding als de plugin methode voor het dupliceren / migreren van jouw WordPress website.

Vereisten

• Een bron server met een WordPress installatie
  • Een doelserver (of jouw localhost-omgeving) met LEMP Stack installatie.
  • Linux of WSL (Windows) uitvoeren op zowel de bron als doelserver.

Handmatige methode

We gaan WP-CLI gebruiken voor het uitvoeren van verschillende taken.

Stap 1: Installeer WP-CLI op zowel de bron als doelservers

Download het installatieprogramma door het volgende commando uit te voeren in de home directory.

$ wget https://raw.githubusercontent.com/wp-cli/builds/gh-pages/phar/wp-cli.phar

Maak het installatieprogramma uitvoerbaar.

$ chmod +x wp-cli.phar

Verplaats het nu naar de map /usr/local/bin om het te installeren.

$ sudo mv wp-cli.phar /usr/local/bin/wp

Controleer of het correct is geïnstalleerd.

$ wp --info
OS:     Linux 4.15.0-99-generic #100-Ubuntu SMP Wed Apr 22 20:32:56 UTC 2020 x86_64
Shell:  /bin/bash
PHP binary:     /usr/bin/php7.4
PHP version:    7.4.5
php.ini used:   /etc/php/7.4/cli/php.ini
WP-CLI root dir:        phar://wp-cli.phar/vendor/wp-cli/wp-cli
WP-CLI vendor dir:      phar://wp-cli.phar/vendor
WP_CLI phar path:       /home/user
WP-CLI packages dir:
WP-CLI global config:
WP-CLI project config:
WP-CLI version: 2.4.0

Stap 2: Schakel Cache Plugins uit

Als je op cache gebaseerde plugins gebruikt, kun je deze het beste uitschakelen voordat je een poging waagt om je site te verplaatsen. Je kunt ook de volgende code toevoegen in wp-config.php.

define('WP_CACHE', false);

Stap 3: Maak backups van bestanden en databases

Maak eerst een backup-map aan door het onderstaande commando uit te voeren.

$ mkdir ~/backups

Schakel over naar jouw WordPress directory. Je moet alle WP-CLI commando’s uitvoeren vanuit jouw WordPress directory.

$ cd /var/www/wordpress/html

Exporteer jouw WordPress Database.

$ wp db export ~/backups/wp-source.sql --allow-root

Maak een bestandsbackup aan.

$ tar -czf ~/backups/wordpress.tar.gz .

De punt aan het einde van de opdracht betekent dat het archief moet worden uitgepakt in de huidige directory.

Stap 4: Verplaats jouw Database en File Backups naar jouw bestemming

Maak eerst een map aan om de backups op jouw doelserver op te slaan.

$ mkdir ~/restore

Voer het volgende commando uit om de bestanden en database op de doelserver te kopiëren.

$ scp [email protected]:~/backups/* ~/restore

Stap 5: Herstel de file backup

Importeer de bestanden.

$ sudo tar -xf ~/restore/wordpress.tar.gz -C /var/www/wordpress/html --exclude=wp-config.php

We hebben het wp-config.php bestand uitgesloten, omdat we op de bestemming een nieuwe zullen aanmaken met nieuwe waarden voor de databaseserver.

Verander de ownership van de installatie naar de huidige gebruiker zodat we de komende commando’s kunnen uitvoeren.

$ sudo chown user:user -R /var/www/wordpress/html

Stap 6: Database Backup Herstellen

De eerste stap is om een nieuwe wp-config.php bestand aan te maken. We kunnen dit doen via het WP-CLI hulpprogramma.

$ cd /var/www/wordpress/html
$ wp config create --dbname=wordpress --dbuser=wordpressuser --dbpass=passw0rd

Als je een staging of ontwikkelomgeving creëert, kun je met hetzelfde commando  extra parameters toevoegen. Je kunt ook PHP-codes invoeren die je in het configuratiebestand wilt invoegen.

$ wp config create --dbname=wordpress --dbuser=wordpressuser --dbpass=passw0rd --dbprefix=_newwp --extra-php <<PHP
define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
PHP

Voordat we de database herstellen, moeten we een nieuwe maken waarin deze zal worden hersteld.

Log hiervoor in op de MySQL-prompt.

$ sudo mysql -u root -p

Voer het volgende commando uit op de MySQL prompt.

CREATE USER wordpressuser@localhost IDENTIFIED BY 'passw0rd';
CREATE DATABASE wordpress;
GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO wordpressuser@localhost;
quit;

Vervang de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord die je hebt gebruikt bij het aanmaken van het configuratiebestand.

Importeer de database.

$ wp --quiet db import ~/restore/wp-source.sql

Je kunt de optie –quiet weglaten als je een uitgebreide output wilt.

Stap 7: Configureer de bestemming van WordPress

Het is tijd om de URL van jouw site te wijzigen. We zullen eerst een testrun uitvoeren om te zien of het goed werkt voordat we de wijziging doorvoeren.

Voer het volgende commando uit om een dry run uit te voeren voordat je de URL van de website veranderd.

$ wp search-replace oldwp.com newwp.com --dry-run --allow-root

Als het er goed uitziet kun je het commando opnieuw uitvoeren zonder de optie –dry-run. Je kunt alle waarschuwing met betrekking tot het overslaan van niet-geïnitialiseerde klasses overslaan.

$ wp search-replace oldwp.com newwp.com --allow-root

We moeten het eigendom van de WordPress-installatie wijzigen om het met Nginx te laten werken. In ons geval was de oude installatie eigendom van www-data , maar de nieuwe installatie wordt eigendom van de nginx gebruiker.

$ sudo chown -R nginx:nginx /var/www/wordpress/html

Corrigeer de directory- en bestandsrechten.

$ sudo find /var/www/wordpress/html -type f -exec chmod 644 {} +
$ sudo find /var/www/wordpress/html -type d -exec chmod 755 {} +

Open nu de nieuwe URL, je site zou nu goed moeten laden.

Als je SSL gebruikt, moet je de SSL op jouw doelserver installeren voordat je de site start.

Plugin Methode

In deze methode gebruiken we de Duplicator plugin. Er zijn ook andere plugins die je kunt gebruiken.

Stap 1: Installeer en Configureer Duplicator

Installeer en activeer de Duplicator plugin.

Zorg ervoor dat jouw Duplicator-instellingen goed werken. Om dat te doen, ga je naar Duplicator >> Settings via het adminpaneel in WordPress. Je zult een pad opmerken in de wp-snapshots map die automatisch is aangemaakt voor het activeren van de plugin. Zorg ervoor dat het op de server staat.

Ga vervolgens naar het tabblad Packages via de instellingen en zorg ervoor dat de plugin het juiste pad naar mysqldump heeft gedetecteerd.

Stap 2: Pakket aanmaken

Ga naar Duplicator >> Packages en klik op het Create New knopje rechtsboven.

Jouw pakket krijgt automatisch een naam. Er wordt ook een controle gedaan op systeemvereisten en je wordt op de hoogte gesteld als er een probleem is voordat je verder kunt.

Klik op de Archive dropdown waar je bestanden of mappen kunt filteren die je niet wilt kopiëren. Je kunt ook bepaalde databasetabellen weglaten als je dat wilt.

Duplicator Create Package

Je krijgt een vak te zien met vereisten, en mogelijk een waarschuwing als er een probleem is. Je zou dit eerst moeten oplossen alvorens je verder gaat.

Klik op de Installer dropdown en vul de MySQL server waarden in van de bestemming als ze anders zijn dan je huidige host.

Duplicator MySQL settings

Klik op Next wanneer je klaar bent.

Duplicator scant vervolgens jouw website en informeert jou over eventuele problemen voordat een pakket wordt samengesteld.

Duplicator Scan

Als je tevreden bent, vink je het vakje Yes aan en klik je op het knopje Build om verder te gaan.

Wacht nu terwijl de plugin het pakket bouwt. Zodra het pakket is gebouwd, kun je het installatieprogramma en het archiefbestand downloaden. Je kunt ook op het knopjee Downloaden klikken om beide bestanden tegelijkertijd te downloaden.

Duplicator Build

Stap 3: Installeer WordPress op bestemming

Kopieer het installatieprogramma van de bronserver naar de bestemming. Upload het en voer het script installer.php uit. Je krijgt het volgende scherm te zien:

Duplicator Installer

Ga akkoord met de voorwaarden en klik vervolgens op Next. Afhankelijk van de grootte van jouw WordPress-site kan het even duren voordat de plugin het proces heeft voltooid.

Vervolgens wordt je gevraagd om de databasegegevens in te vullen. Klik op het knopje Test Database om te controleren of alles in orde is. Klik op Next wanneer je klaar bent.

Duplicator Database Install

Je wordt gevraagd om de instellingen nogmaals te bevestigen. Klik Ok om verder te gaan.

Op het volgende scherm kun je een nieuw gebruikersaccount aanmaken als je dat wilt. Je kunt ook selecteren welke plugins je wilt activeren en basisbewerkingen uitvoeren met betrekking tot cache en Admin SSL op wp-config.php.

Duplicator Installer Configure

Wanneer je klaar bent klik je Next om verder te gaan.

Duplicator Installer Test

Dit is de laatste stap waarin je eventuele problemen of vlaggen die de plugin oproept, kunt bekijken. Je kunt erover lezen door te klikken op Review Migration Report. Zodra de de problemen hebt opgelost, klik je op de knop Admin Login. Als je het installatieprogramma wilt behouden, kun je de optie “Auto delete installer files after login”uitschakelen. Het wordt echter niet aanbevolen.

Zodra je bent ingelogd, krijg je mogelijk een melding om de installatiebestanden opnieuw te verwijderen.

Duplicator Migrate Notice

Klik op de link en je wordt begroet met het volgende scherm.

Duplicator Cleanup

Verwijder zowel de installatiebestanden als de cache met behulp van de respectievelijke knoppen.

Conclusie

Als het goed is heb je nu de migratie voltooid en ben je er nu klaar voor om jouw WordPress-installatie op jouw nieuwe locatie te gebruiken.