Hoe je DNS in Plesk kunt instellen

Geschatte leestijd: 1 min

Leer hoe je DNS in Plesk kunt instellen

In dit artikel leer je hoe je een DNS kunt instellen in Plesk. DNS (Domain Name System) is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om domeinnamen te vertalen naar numerieke IP-adressen of andersom.

Prerequisites

Stap 1: Log in op Plesk

Ga naar https://my.snel.com/clientarea/ en log in met jouw servercredentials.

client area login

Ga naar Services  via het linkerpaneel.

services1 select

Selecteer Webhosting via de services tab.

product 1 select

Selecteer nu vervolgens het juiste webhostingpakket.

product click

Selecteer Login Details in het linkerpaneel.

Login details click

Klik op de URL om naar Plesk.

URL click

Gebruik de opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op Plesk.

Plesk login

Stap 2: DNS instellingen

Ga naar Websites & Domains selecteer vervolgens Hosting & DNS.

DNS & Hosting

Nadat je Hosting & DNS hebt geselecteerd zie je een aantal opties waaronder DNS Settings.

DNS Settings

Navigeer naar  Add Record en selecteer dit.

add dns record

Stap 3: DNS Record toevoegen

Er zijn nogal wat DNS-records beschikbaar in Plesk. Hieronder vind je een korte uitleg met de betekenissen.

• A Record: Is een type record waarmee je een (sub)domein kunt laten verwijzen naar een IPv4-adres.
  • AAAA Record: Is een type record waarmee je een (sub)domein kunt laten verwijzen naar een IPv6-adres.
  • NS Record: (Name Server) Is een type record die toestaat dat een subdomein een andere nameserver kan gebruiken.
  • CNAME Record: Is een type record waarmee je een (sub)domein kunt verbinden met een andere (sub)domein.
  • MX Record: Is een type record die toestaat om mails te versturen door een mailserver toe te voegen.
  • PTR Record: Is een type record die een IP-adres met een (sub) domein verbind. (Soortgelijk als A record echter is dit reversed).
  • TXT Record: Is een type record waarmee je leesbare tekst aan de DNS-records kunt toevoegen.
  • SVR Record: Is een type record waarmee je de locatie van en service binnen een (sub)domein kunt toevoegen.

Je kunt nu aan de hand van de bovenstaande informatie kiezen welke record je wilt instellen. Voeg dit toe in de verplichte velden. In dit voorbeeld voegen wij een CNAME record toe aan onze DNS records. Zodra je klaar bent met het toevoegen van jouw records kun je op OK klikken om verder te gaan.

add record ok

Je ziet nu bovenaan de pagina een waarschuwing verschijnen waarin staat dat je Update moet selecteren. Door deze selectie worden de wijzigingen doorgevoerd. Selecteer Update om verder te gaan.

DNS update

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt met succes een DNS-record toegevoegd in Plesk.