Xrdp met Let’s Encrypt op Ubuntu 18.04

Introductie

xrdp is een open source Remote Desktop Protocol server die rdp gebruikt om een Grapic User Interface aan de gebruiker te laten zien. In dit artikel zullen we je helpen met het opstellen en configureren van een xrdp server met Let’s Encrypt certificatie.

Vereisten

• Rootgebruiker die root privileges heeft.
  • Werkende SSH verbinding met de server.

Stap 1 – Log in op je server

Open een terminal en log in op je server door middel van SSH.
$ ssh root@ip_address_or_domain

Stap 2 – Installeer afhankelijkheden

$ apt-get install wget unzip curl socat git

Stap 3 – Installeer Display Manager

Als je server al een display manager heeft, dan kun  je deze stap overslaan en verdergaan met stap 4. In dit artikel gaan we Gnome gebruiken omdat wij hebben getest met Gnome. Je mag zelf een andere display manager kiezen als je dat wilt.
$ apt install gnome-session gdm3

Stap 4 – Download geautomatiseerd xrdp script

Wij gebruiken een bash script geschreven door Griffin hij heeft een geautomatiseerd installatie script geschreven voor xrdp.
$ cd /tmp/
$ wget http://www.c-nergy.be/downloads/Std-Xrdp-Install-0.5.zip

Stap 5 – Maak het script uitvoerbaar

$ chmod +x Std-Xrdp-Install-0.5.sh

Stap 6 – Voer het xrdp script uit

Het xrdp scrip accepteert twee parameters, -s yes zal de geluid redirection in de xrdp sessie repareren en -g yes zal het de geluid redirection repareren en gdm vergrendelscherm repareren in de xrdp sessie.
$ ./Std-Xrdp-Install-0.5.sh -s yes -g yes

Stap 7 – Maak xrdp gebruiker aan

$ adduser <username>

Stap 8 – Voeg gebruiker aan xrdp groep toe

$ usermod -G xrdp <username>

Stap 9 – Herstart

Herstart de server om de aanpassingen toe te passen.
$ Reboot

Stap 10 – Test xrdp

Je zal nu rdp client moeten kunnen gebruiken om met je server te verbinden. Als het goed is zie je een pop up met een certificaat waarschuwing.

Certificate warning

Stap 11 – Download Acme.sh

$ cd /tmp
$ git clone https://github.com/Neilpang/acme.sh.git

Stap 12 – Geavanceerde installatie

$ cd acme.sh
$ ./acme.sh --install
$ --home /usr/local/acme.sh
$ --certhome /var/www/letsencrypt/
$ --accountemail  "[email protected]"

Stap 13 –  Geef een certificaat uit

$ acme.sh --issue -d example.com -w /home/wwwroot/example.com

Stap 14 – Configureer xrdp om Let’s Encrypt certificaat te gebruiken

Vind de twee lines “certificate=” en “key_file=” en bewerk deze twee lines met het pad naar de certificaten die zijn uitgegeven in stap 13.
$ nano /etc/xrdp/xrdp.ini
certificate=/usr/local/acme.sh/example.com/fullchain.cer
key_file=/usr/local/acme.sh/example.com/example.com.key

Stap 15 – Herstart xrdp

Herstart de xrdp service om de veranderingen toe te passen
$ systemctl restart xrdp

Stap 16 – Login via xrdp

Log in via rdp op je server, rdp zou je nu geen waarschuwing moeten laten zien. Als je een certificaat probleem krijgt is de configuratie niet succesvol geweest en zal dit gedebugd moeten worden.

Conclusie

Gefeliciteerd, nu zou je een werkende xrdp server met een Let’s Encrypt certificaat moeten hebben.