Hoe je cPanel op jouw Linux Server kunt installeren

Estimated reading time: 2 min

Wil je cPanel gebruiken voor jouw Linux Server maar weet je niet hoe je de installatie moet uitvoeren? Dan kun je deze tutorial al een richtlijn gebruiken om cPanel en WHM (WebHost Manager) 11.40 op je Linux dedicated server te installeren.

Voordat je met de installatie begint willen we jou eraan herinneren dat er verschillende manieren zijn om cPanel te installeren. Deze tutorial is slechts een voorbeeld.

Hieronder vind je alles wat je moet weten voordat je begint met de installatie:

Voordat je begint met het installatieproces is het belangrijk dat jouw dedicated server voldoet aan alle vereisten voor de installatie die vermeld zijn op de website van cPanel. Je vindt hieronder een aantal vereisten die vemeld staan op de website van cPanel:

1. Je moet een cPanel-licentie aanschaffen om jouw IP te autoriseren.
2. Je moet een volledig gekwalificeerde hostnaam hebben.
3. Je kunt alleen cPanel gebruiken voor publiekelijk zichtbare statische IP-adressen zodat je geen dynamische of interne IP's kunt licentiëren.
4. Het is belangrijk dat je de software op een schone server installeert. De installatie zal mislukken indien je  al andere applicaties op de server hebt geïnstalleerd.
5. Houd er rekening mee dat je cPanel niet kunt verwijderen. Indien je de software wilt vewijderen dan is het noodzakelijk om een reinstall uit te voeren.
6. De voltooiing van de installatie kan 6 uur duren.
7. cPanel ondersteunt CentOS versies 5.x and 6.x., Ret Hat Enterprise Linux versies 5.x and 6.x en cloud Linux 5.x [3].

Wat zijn de volgende stappen die je moet volgen?

Hieronder wordt het proces uitgelegd:
1. Log in op jouw Linux Server via SSH.
2. Gerbuik jouw admin of root credentials om in te loggen op de server.
3. Gebruikers van Yum moeten het perl-script uitvoeren door onderstaand commando in te voeren:
Yum installeren perl

4. Up2date gebruikers moeten de volgende commando uitvoeren:
up2date –i perl

Zorg ervoor dat je Perl al op je server hebt geïnstalleerd voordat je het installatiescript voor cPanel & WHM uitvoert. Je kunt Perl installeren met yum of up2date. Het is belangrijk dat de verbinding niet wordt onderbroken wanneer je Perl uitvoert. Dit kan ervoor zorgen dat de installatie mislukt. Om een onderbreking te voorkomen kun je de energiebesparinginstelling op jouw server wijzigen.

Voer de onderstaande commando's uit om cPanel & WHM te installeren:

1. cd /home, de huidige mag is gewijzigd naar home.
2. Klik hier om de laatste versie van cPanel te downloaden.

Typ het onderstaande om de installatie te starten:
sh latest -dnsonly

Om cPanel DNSONLY te installeren, voer je deze commando's uit:

1. cd / home, houd er rekening mee dat de huidige directory is gewijzigd in home
2. Haal de nieuwste versie van cPanel op uit de url hieronderwget -N http://httpupdate.cpanel.net/latest-dnsonly3.

Om de installatiebestanden uit te voeren, typ je:
sh latest -dnsonly

Om toegang te krijgen tot de WHM-interface voer je de volgende commado's uit:

1. Kies jouw gewenste browser en voer https: // $ IP: 2087 in
- $ IP staat voor het IP-adres van jouw server.
2. Voer de root in het Naamveld.
3. Voer jouw root-wachtwoord in het wachtwoordveld.
4. Klik vervolgens op aanmelden.

We zijn klaar met alle stappen, je hebt met succes cPanel en WHM geïnstalleerd! Als alles goed is gegaan, kun je je nu aanmelden bij cPanel / WHM.