Installeer een Custom OS op jouw Snel.com VPS

Introductie

Bij Snel.com kun je een custom besturingssysteem installeren op jouw VPS. Je kunt jouw ISO-bestand eenvoudig uploaden en het besturingssysteem installeren via het My.snel.com klantenpaneel. ISO-bestanden zijn opstartbare schijven die CD/DVD bestandssystemen bevatten. In ons geval ‘operating system installer’.

In deze tutorial leer je hoe je een ISO kunt uploaden en opstarten via jouw My.snel.com klantenpaneel. Je leert ook hoe je een OS kunt installeren via de console en hoe je de ISO kunt loskoppelen na de installatie.

Vereisten

Stap 1: Custom OS ISO bestand uploaden

Log in op jouw My.snel.com klantenpaneel en open het tabblad ISO List via jouw VPS dashboard.

cloudvps iso

Klik nu op het knopje Upload ISO.

Maak een label aan voor jouw ISO. Je kunt zelf bepalen hoe het bestand wilt benoemen. Geef in URL naar ISO,  een URL op zodat de ISO opgeslagen wordt. De URL moet toegankelijk zijn zonder authenticatie.

Mocht het ISO-bestand op je lokale computer staan, dan kun je een file sharing dienst gebruiken om het bestand naar het internet te uploaden. Vervolgens kun je de link plaatsen in de ISO popup.

Als je onder ISO Type, Private selecteert, dan is het ISO-bestand alleen op jouw account beschikbaar. Mocht je Public selecteren dan is het ook beschikbaar voor andere Snel.com klanten.

cloudvps upload iso

In het voorbeeld hierboven hebben wij Fedora 30 Server Edition geüpload.

Nadat je hebt geklikt op het Submit knopje, kan het zijn dat je enkele minuten moet wachten. Houd er rekening mee dat het kan oplopen tot een uur, dit is namelijk afhankelijk van de downloadsnelheid van jouw bron. Zodra het ISO-bestand is geüpload naar jouw account zie je status Ready

cloudvps upload ready

Stap 2: Opstarten vanaf een ISO-bestand

Om op te starten vanaf de ISO die je zojuist hebt geüpload, klik je op het Boot from ISO knopje.

cloudvps boot iso

Met deze handeling wordt de VPS opnieuw gestart vanaf het geselecteerde ISO-bestand.

Stap 3: Installeer het besturingssysteem

Nadat je het systeem vanaf de ISO hebt opgestart, kun je teruggaan naar het VPS  dashboard. Vervolgens kun je klikken op het Console icoon.

cloudvps open console

Je zou het installatiescherm moeten zien van de ISO die je hebt geüpload. We zien nu het Fedora 30 installatiescherm.

Gebruik het consolescherm om de installatie te voltooien en SSH of Externe toegang in te stellen. Nadat het besturingssysteem is geïnstalleerd, kun je verder gaan naar de volgende stap.

Stap 4: ISO loskoppelen

De opstartvolgorde is veranderd doordat de installatie vanaf het ISO-bestand is opgestart. Dit betekent dat de ISO momenteel is geconfigureerd om vanaf CD/DVD op te starten. Om ervoor te zorgen dat je server vanaf de schijf kan opstarten, moeten we nu het ISO-bestand loskoppelen.

Ga hiervoor terug naar het VPS dashboard en klik op het icoon Detach ISO.

cloudvps detach

Met deze handeling wordt de opstartvolgorde van jouw VPS teruggezet. Bovendien wordt de VPS weer vanaf de schijf opgestart. Je kunt de console altijd gebruiken om eventuele fouten op te lossen.

Conclusie

In deze tutorial heb je geleerd hoe je een Custom besturingssysteem kunt installeren op jouw Cloud VPS of Pure Performance VPS. Daarnaast heb je geleerd hoe je vanaf een ISO-bestand kunt uploaden en opstarten. Ook hebben we samen gekeken hoe je de ISO na de installatie kunt loskoppelen.