RDP toegang creëren op MacOS

Geschatte leestijd: 2 min

Introductie over Remote Desktop Protocol

Remote Desktop Protocol ofwel RDP is een protocol van Microsoft om veilig verbinding te maken met externe Windows-instanties met behulp van een grafische gebruikersinterface.

Al onze Windows Servers worden geleverd met RDP. De gebruikersgegevens worden via e-mail verzonden. In deze tutorial leer je, hoe je via RDP verbinding kunt maken met jouw Windows Server op MacOS Mojave. Je zou deze tutorial ook kunnen volgen als je gebruikmaakt van de laatste versies waaronder High Sierra en Catalina.

Vereisten

Stap 1 – Installeer Microsoft Remote Desktop App

Omdat macOS geen ingebouwde toepassing heeft voor externe servers via RDS, moeten we de officiële Microsoft Remote Desktop-app installeren. Open de Apple App Store door te klikken op App Store in Dock.

App store

Zoek naar Microsoft Remote Desktop 10 links in de zoekbalk. Klik op het GET knopje om de applicatie te installeren. Je hebt ook waarschijnlijk je Apple ID nodig om de software te installeren via App store.

Microsoft remote desktop 10

Stap 2 – Open Microsoft Remote Desktop app

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, kun je de applicatie openen door te klikken op het Launchpad icoon en vervolgens kun je klikken op het Microsoft Remote Desktop app icoon.

open remote desktop app

Wanneer je de applicatie voor het eerst opent, wordt er gevraagd of je de prestatie-informatie met Microsoft wilt delen. Kies Ja of Niet nu afhankelijk van jouw eigen voorkeur.

Vervolgens word je gevraagd om de microfoon en camera toegang te geven tot de externe desktop-app. Klik op het Continue knopje en accepteer de prompt van macOS door te klikken op het Ok knopje.

Microphone and camera access

Stap 3 – Remote Desktop Connection toevoegen

Om een nieuwe remote desktop toe te voegen klik je op het [ + ] icoon. Klik vervolgens via de dropdown op Desktop.

Add desktop

Er wordt een interface geopend om een nieuw extern bureaublad toe te voegen. Geef het daadwerkelijke IP-adres op van jouw Windows Server in het veld PC name . Selecteer vervolgens Add User Account onder het kopje User account.

Je kunt optioneel een gebruikersaccount toevoegen. Dit kan handig zijn omdat je dan tijdens het toevoegen van een desktop niet steeds opnieuw een gebruikersnaam of wachtwoord hoeft op te geven.

Add user account

Wanneer je hierop klikt, zie je een pop-up verschijnen, je kunt hier het gebruikersaccount toevoegen. Geef vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord op van jouw Windows instantie. Je kunt ook een beschrijvende naam opgeven om jouw gebruikersaccount te identificeren. Klik op het knopje Add om het gebruikersaccount op te slaan.

Provide user details

Nadat je het gebruikersaccount hebt toegevoegd, kun je een Desktop-interface toevoegen. Selecteer de gebruiker uit het gebruikersaccount dat we zojuist hebben gemaakt. Je kunt een optioneel een beschrijvende naam voor jouw server opgeven. Laat alle andere instellingen zoals ze momenteel zijn en klik op het knopje Add  om een externe Windows Server toe te voegen.

Add remote desktop

Je ziet nu dat de server direct wordt toegevoegd aan de lijst met Desktops in de standaard interface.

Stap 4 – Maak verbinding met de Remote Desktop

Dubbelklik op het serverpictogram in de standaard interface om verbinding te maken met de externe server die we zojuist hebben toegevoegd.

desktop app

Als je tijdens het toevoegen van de server jouw gebruikersgegevens niet hebt toegevoegd, word je gevraagd om het wachtwoord op te geven.

Je kunt tijdens de eerste verbinding met het externe bureaublad een certificaatwaarschuwing zien.

certificate warning

Klik op het Continue knopje om verder te gaan, als het goed is heb je nu verbinding met jouw desktop.

Stap 5 – Beëindig de Remote Desktop sessie

Als je klaar bent met werken en de sessie wilt beëindigen, dan klik je eerst op Start. Klik vervolgens op het gebruikerspictogram bovenaan in de meest linkse kolom en klik daarna op Sign out. Deze actie zorgt ervoor dat al het werk wordt opgeslagen en er niets verloren gaat als we onderhoud op onze servers moeten uitvoeren.

Sign out

Conclusion

Gefeliciteerd, je hebt met succes verbinding gemaakt met jouw externe Windows Server instance.