Hoe je snapshots kunt maken van jouw VPS

Introductie

Een snapshot is een “instant point in time”, er wordt als het ware een foto gemaakt van de data die op jouw VPS staat. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om jouw software te upgraden maar ook als je wijzigingen wilt aanbrengen op de server. Mocht er iets misgaan, dan kun je de snapshot herstellen en terugkeren naar dezelfde status van jouw Virtual Private Server.

In deze tutorial nemen we samen door hoe je een snapshot kunt maken en hoe je deze kunt vastzetten. Bovendien nemen we ook door hoe je automatische snapshots kunt maken en hoe je het quotum van jouw snapshots kunt verhogen.

Let op! Tijdens het uitvoeren van een snapshot kan het geheugen van jouw server overbelast raken. Het maken van een snapshot wanneer je server overbelast is kan leiden tot onverwachte situaties zoals een server crash. Daarom raden we je aan om snapshots te maken tijdens rustige avonduren. We raden je ook aan om de Schedule snapshots tijdens deze uren uit te voeren.

Vereisten

Stap 1: Log in op jouw My.snel.com klantenpaneel

Log in op jouw klantenpaneel door de navigeren naar https://my.snel.com/clientarea/.

klantenpaneel

Stap 2: Selecteer de VPS

Klik op de VPS die je wilt aanmaken/herstellen/verwijderen of waarvan je een snapshot wilt maken.

vps-selectie

Stap 3: Maak een VPS Snapshot

Om een snapshot te maken, navigeer je naar de Snapshots tab in jouw VPS dashboard en klik je op het Create a new snapshot knopje.

snapshot

Geef jouw snapshot een naam en omschrijving zodra je het onderstaande popup ziet. Wil je ook een snapshot van het geheugen van jouw VPS maken? Selecteer dan ook het het selectievakje Memory.

snapshot-maken

Klik op het Create Snapshot knopje om een snapshot te maken. Wacht een paar minuten en vernieuw de snapshot pagina. Je ziet nu de snapshot in de snapshot tab.

Stap 4: Automatische Snapshots met behulp van Schedule functie

Als je een automatische snapshot van jouw VPS wilt maken dan kun je dit ook configureren. Klik op Snapshot Schedule. Je vindt deze optie onder de Snapshot tab van jouw VPS dashboard. Klik nu op het Create new schedule knopje. Je kunt hier opgeven wanneer je een automatische snapshot wilt maken.

submit-snapshot

Stap 5: Snapshot vastzetten

Als je een schema hebt gemaakt, worden de bestaande snapshots genegeerd als je ze niet hebt vastgezet. Vastgezette snapshots worden nooit automatisch verwijderd.

Om een snapshot vast te zetten, klik je eenvoudig op het knopje  onder het vastgezette kolom.

Stap 6: Snapshot herstellen

Mocht er iets misgaan met jouw VPS dan kun je eenvoudig de snapshot herstellen door op het Restore knopje te klikken.

snapshot-restore

Stap 7: Extra Snapshots kopen

Indien je meer snapshots wilt maken en opslaan dan kun je dit bestellen via het klantenpaneel.

Je kunt dit doen door te navigeren naar het VPS dashboard en te klikken op het upgrade icoon.

clientarea-upgrade

Selecteer het aantal snapshots dat je wilt.

snapshot-upgrade

Er wordt nu een factuur gegenereerd, betaal voor de factuur zodat je gebruik kunt maken van de snapshots.

Conclusie

In deze tutorial heb je geleerd hoe je via het my.snel.com klantenpaneel snapshots kunt maken en beheren. Je hebt ook geleerd hoe je automatische snapshots kunt configureren, en snapshots kunt vastzetten of herstellen.